Onze vrouwen van het jaar

Met het einde van 2015 in zicht schieten de (vrouwen)jaarlijstjes de grond uit. Flink wat overwinningen voor vrouwen dit jaar: Glamour riep Caitlyn Jenner uit tot Women of the Year, Time Magazine riep Angela Merkel uit tot Time’s Person of the Year (de eerste vrouw sinds 1986!), Serena Williams werd Sportsperson of the Year bij Sports Illustrated, feministisch maandblad OPZIJ verkoos Jeanine Hennis als Invloedrijkste Vrouw van het Jaar, en ook de VIVA400 zette vier toppers in het zonnetje. Een tijdje terug verscheen ook op de blog VersusA een post over de vrouwen van het jaar volgens Suz en Vera, en omdat wij dat bij Stellingdames HQ zo leuk vonden (misschien ook te maken met het feit dat wij kort werden genoemd – dank dames!), besloten we dat we hier graag op aanhaken.

Vrouw van het jaar volgens Justine: 

 • Simone van Saarloos
  Ik fangirl al enige tijd regelmatig om de columns van Simone van Saarloos. Ze wist dit jaar in NRC.Next meerwaarde toe te voegen door de gebruikelijke “hier is mijn mening en enkele argumenten om die te onderbouwen”-column te verwerpen en toonde naar mijn mening een idealistisch, soms zelfs ietwat dromerig perspectief op de wereld. Zo verscheen ze ook als jongste gast ooit in Zomergasten dit jaar, met als onder andere de titel ‘feminist’. Een jonge succesvolle vrouw die deze titel toe-eigent doet mij altijd een groot plezier, maar Simone heeft een andere uniek kenmerk: radicale openmindedness. Zo schreef ze dit jaar het pamflet: “Het monogame drama”, waarin ze de norm van een vaste relatie tussen twee mensen ter discussie stelt. Een pleidooi voor single zijn als levensstijl, en de maatschappelijke verwachtingen die bij de liefde te horen te bekritiseren. Van Saarloos stapt binnenkort over naar Vrij Nederland, alwaar ik mijn favoriete filosofische feminist ongetwijfeld zal volgen.

  Van Saarloos bij Zomergasten

  Van Saarloos bij Zomergasten

Vrouwen van het jaar volgens Anne:

 • Anke Laterveer
  Als je je ergens voor inzet, of dat nou een beter milieu is, geen snelweg in je achtertuin of een feministisch onderwerp: je moet je ervoor uit durven spreken. Het is niet enkel je ergens druk over maken, het is besluiten dat je publiekelijk iets wil verkondigen over een onderwerp, zowel digitaal als ‘offline’. Het is best eng om dat te doen, dat heb ik ook ontdekt na bijna vier maanden Stellingdames. Als je je zo ergens voor uitspreekt, krijg je echt niet alleen maar positieve reacties, maar ook mensen die op een lompe manier komen vertellen dat ze het niet echt met je eens zijn. Dat is af en toe best pittig (alhoewel wij geluk hebben dat het grootste deel van de reacties op deze website enorm positief zijn).Ruim een maand geleden sprak Anke Laterveer zich uit over seksueel geweld in Nederland. Ze schreef een blog en belandde bij Pauw om over haar ervaring te praten. De beerput Twitter overstroomde met negatieve opmerkingen over haar, maar ze ging door en begon met andere vrouwen het hekje #zeghet, om te laten zien hoe veel vrouwen ervaring hebben met seksueel geweld. Anke ging door, gaf niet op, ondanks alle haat. Ik vind dat enorm knap en inspirerend.bw3topvrouwen
 • Laverne Cox
  “Our lives are often in danger, simply for being who we are. And there are a lot of intersecting oppressions that make that happen” vertelt Laverne Cox in een speech. Ze beschrijft hoe ze ooit over straat liep en twee mannen ruzie gingen maken (met elkaar) over of ze een ‘b-word’ of een ‘n-word’ was. “Op dat moment zag je zowel misogynie, racisme als transfobie”.
  Elke keer dat Laverne Cox speecht, haalt ze het belang van intersectioneel denken aan. Iets wat binnen mijn feminisme ook heel erg terugkomt. Het is belangrijk om aan alle vormen van achterstelling iets te doen. Laverne Cox grijpt haar grote publiek aan om iets aan zowel transfobie, racisme en misogynie te doen. Cox hamert al jaren op deze feiten, en ik hoop dat ze dat ook in 2016 blijft doen.

bw4topvrouwen

Op naar een nog feministischer 2016!