Who’s afraid of the F-word

Jorit Hajema (22) heeft zijn bachelor Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam afgerond, begint dit jaar aan zijn master Journalistiek en Nieuwe Media en is hoofdredacteur van Medium Magazine. Vandaag schrijft hij over waarom hij zich als feminist presenteert.  

Ik heb kort haar en scheer ook nog eens mijn oksels niet. Ik houd van katten en val bovendien op vrouwen. Duidelijker kan niet: ik ben feminist.

Het feminisme heeft er bij mij vermoedelijk altijd in gezeten. Toen ik een jong knaapje was, zag ik namelijk al hoe mijn niet veel oudere zus door mijn oma werd aangespoord voor zichzelf en andere meisjes op te komen. Jaren later, aan het einde van mijn middelbareschooltijd, begon ik meer over de wereld te lezen en ik kwam tot de conclusie dat de positie van de vrouw verre van gelijk is, ook in Nederland.

Weinig mannen én vrouwen noemen zich tegenwoordig nog een feminist, omdat het f-woord een onaantrekkelijke, agressieve en man-hatende bijsmaak heeft gekregen. Daarnaast zijn de huidige feministische doelen minder tastbaar dan de doelen van de negentiende en twintigste eeuw, zoals het recht om te stemmen, te studeren en baas in eigen te buik zijn.

Vandaar dan ook dat Chiem Balduk afgelopen woensdag in De Volkskrant pleit voor een ‘modern masculinisme’ en spreekt over een ‘bijna voltooide gefeminiseerde wereld’. In zijn eigen wereldje heeft hij namelijk een N=1-onderzoekje uitgevoerd en wat blijkt? De man wordt klaarblijkelijk op alle fronten onderdrukt door zijn vrouw. Hij mag zelfs geen extra paaseitje eten, ach gut.

Waar Balduk aan voorbij gaat, is dat hij in een zeer elitaire wereld leeft. Als de Hunger Games realiteit zouden zijn, zou hij – overigens geldt dit ook voor ondergetekende – lachend in District 1 leven, de hoogste kaste. Westers, blank, hoog opgeleid, heteroseksueel en ook nog eens een man; als je zo bevoorrecht bent, is het soms lastig dat in te zien. Veel Nederlanders lijden aan deze kwaal. Wij zijn toch niet racistisch? Vrouwen en mannen zijn toch allang gelijkwaardig?

Natuurlijk, zoals Lebbis zei, mogen wij mannen best trots zijn op alle oorlogen die wij hebben gewonnen en het klimaatprobleem loopt inderdaad parallel met de vrouwenemancipatie. Ik identificeer mij verder ook niet met schreeuwende FEMEN-activisten, maar zeggen dat ‘alles inmiddels wel gelijk is’, is aantoonbaar onjuist.

In de westerse wereld hebben we grote stappen gemaakt, maar ook hier verdienen vrouwen nog steeds circa 20% minder dan de andere sekse en bekleden mannen verreweg de meeste topfuncties. Hoeveel vrouwelijke lijsttrekkers hebben de traditionele grote politieke partijen gehad? Logisch dat de premier in Nederland nooit een vrouw was. Om maar een voorbeeld te noemen.

De rest van de wereld heeft nog last van een paar triviale bijzaken, zoals het verbod op onderwijs voor meisjes, vrouwenbesnijdenis, gedwongen huwelijken en de algemene ondergeschikte juridische status van vrouwen. Er is dan ook niet één land in de wereld waar sprake is gendergelijkheid.

Balduk stelt overigens terecht dat ook het 21ste-eeuwse stereotype beeld van de man een illusie is. Om in zijn woorden te spreken moet de moderne man stoer, gespierd en volhardend zijn, maar tegelijkertijd ook lief en zachtaardig, een goede baan hebben en uiteraard veel tijd doorbrengen met de kinderen: een soort perfecte god. Het is echter onzinnig dat een man niet stoer én empathisch kan zijn. Zo vertelt Alex Moonen, in 2014 de Sterkste Man van Nederland, afgelopen zaterdag in het Volkskrant Magazine dat hij tegenwoordig werkt aan zijn masterscriptie en noemt hij het vaderschap een van zijn belangrijkste bezigheden.

Emma-Watson-HeForShe-UN-speech

Emma Watson, bekend van haar rol als Hermelien in de Harry Potter films, kaartte in haar rol als ambassadeur van VN Woman het nepcontrast, zoals Balduk het neerzet, tijdens een VN-vergadering aan: “Men (..) gender equality is your issue too. Because to date, I’ve seen my father’s role as a parent being valued less by society despite my needing his presence as a child as much as my mother’s. (..) I’ve seen young men suffering from mental illness unable to ask for help for fear it would make them look less ‘macho’.”

Tot slot hoop ik met Watson dat ook jij per definitie een feminist bent:“For the record, feminism, by definition, is ‘the belief that men and woman should have equal rights and opportunities. It is the theory of the political, economic, and social equality of the sexes.” Definiëren alleen is echter niet genoeg, het wordt tijd om het ook uit te dragen.

Want, Balduk, ook jij bent een feminist.