Vrouwen, programmeren en vooroordelen

Dat vrouwen en tech (nog) geen goed huwelijk  is, is al langer bekend. In Nederland is 20% van de IT’ers vrouw, en bij de programmeurs zakt dat tot 10% (€). En dat voor een sector die naar eigen zeggen puur kijkt naar kennis en kunde. Dat maakt een onderzoek dat afgelopen week uitkwam des te interessanter: vrouwen worden op programmeerplatform Github beter beoordeeld op hun programmeerskills, maar alleen als men niet weet dat het vrouwen zijn.

Omdat het publiek van Stellingdames ook niet uit alleen technische vrouwen bestaat, een korte uitleg: Github is een platform waar mensen samen programmeercode kunnen schrijven voor bijvoorbeeld websites of apps. Vergelijk het met Google Docs als je samen een studie- of schoolproject doet, maar dan met twaalf miljoen gebruikers. Als je ergens vastloopt kan je hulp aanvragen, maar mensen kunnen ook aanbieden om programmeertaal voor je te schrijven of te wijzigen. Dit wordt een pull request genoemd. Als eigenaar van een project kun je deze toegevoegde of gewijzigde stukjes dan accepteren of afslaan. Wat blijkt uit het onderzoek? Deze pull requests worden vaker geaccepteerd als ze door vrouwen worden geschreven, dan wanneer mannen het programmeren hebben gedaan. Maar dit is niet het enige wat opvalt aan dit onderzoek.

Wat blijkt namelijk? Ondanks dat vrouwelijke pull requests hoger gewaardeerd worden dan die van mannen in elke programmeertaal, is dit alleen wanneer vrouwen verbergen dat ze vrouw zijn. Als de persoon die de geschreven code ontvangt niet weet dat het door een vrouw is geschreven, dus. Want zodra duidelijk op een profiel te zien is dat de programmeur een vrouw is, dan wordt het weer een stuk minder hoog gewaardeerd. Als je dus van programmeren houdt en graag pull requests doet, kan je het beste een vrouw zijn die dat geheim houdt, daarna een man, en daarna een vrouw die daadwerkelijk aangeeft dat ze vrouwelijk is.

Implicit gender bias
Wat zegt dit nu precies? Het geeft aan dat ondanks dat we misschien denken dat we kennis en kunde puur beoordelen op hoe het voor ons staat, we daar onbewust nog best anders mee omgaan en we nog best wat onbewuste vooroordelen kunnen hebben. Iets wat ook wel implicit bias wordt genoemd. Hier wordt gelukkig steeds meer onderzoek naar gedaan: Harvard heeft zelfs een aantal tests online gezet waar je kan meten hoe veel bias je hebt ten opzichte van sekse, ras of religie.

We hebben in Nederland vele initiatieven om vrouwen de techniek in te krijgen, wat hard nodig is, maar misschien moeten we ook eens gaan kijken naar hoe de IT vrouwen zelf behandelt. Het is zonde om geld te pompen in initiatieven zoals RailsGirls (een organisatie die vrouwen gratis leert programmeren) of het Nederlandse overheidsinitiatief Meisjes en Techniek die vrouwen in de techniek introduceert, als de sectoren uiteindelijk bevooroordeeld tegenover vrouwen blijven staan. Als je geld tegen hippe projecten aangooit die vrouwen de IT in helpen, maar die vrouwen vervolgens toch nog gezien worden als minderwaardig aan de mannen die er rondlopen, dan verlies je eigenlijk alleen maar geld. Mijn voorstel: naast initiatieven als RailsGirls en Meisjes en Techniek ook een cursusje voor de huidige medewerkers in de IT – dat zij leren dat vrouwenhandjes ook prima in staat zijn tot het bouwen van mooie apps.