Sletisering

 “Echt een slet is zij. Zo goedkoop, zo makkelijk.”

De conservatieve en negatieve lading die er nog steeds aan vrije vrouwelijke seksualiteit plakt zit allemaal verstopt in één woordje. Toen ik dit begon op te merken werd het me heel duidelijk dat feminisme in Nederland nog steeds broodnodig is. Het is geen fenomeen dat men in cijfers, wetten of regels kan vastleggen of veranderen, maar een subtiel soort seksisme waarmee we aantonen dat er van sociale gelijkstelling nog geen sprake is. In ons taalgebruik sluipt populair gedachtegoed onbewust naar binnen en blijft hardnekkig gemanifesteerd. Zo ook bij het woord slet. Ofwel snol, del, sloerie, banga, of hoer.

Collectief ontmaagdingsfeest
Het fenomeen heet slutshaming – de Engelse variant van het
woord ‘sletvrees’ dat Sunny Bergman introduceerde in haar docu over vrouwelijke seksualiteit – en omvat het proces waarbij een seksueel actieve vrouw veelal vernederd wordt, of onderworpen wordt aan een stelsel van ongeschreven regels.

Ik begon dit op te merken rond mijn vijftiende, toen het collectieve ontmaagdingsfeest bij velen van start ging. Verkering werd toen door veel leeftijdsgenoten ontdekt en seks hoorde daar, voor sommigen, gaandeweg bij. Of buiten de verkering om, maar dan was je dus finaal fout bezig als meisje.

Op mijn school begonnen onderlinge kliekjes van meisjes gedurende tussenuren en pauzes dan ook seks te bespreken. Al gauw ontdekte ik dat er enkele eisen werden gesteld. “Je moet echt wel een relatie hebben hoor. Wie heeft nou seks met willekeurige jongens? Dan ben je gewoon echt een hoer” passeerde regelmatig de revue. Maar zelfs een relatiestatus was niet goed genoeg om het label van keurige meid te garanderen: een relatie moest je enkele maanden hebben, anders was je alsnog veel te makkelijk als je iemand bij je kruisregio liet. Horrorverhalen over zogenaamde makkelijke meisjes – aka de hoeren/sletten – werden gecirculeerd als voorbehoedsmiddel, om de sletisering te voorkomen.

Vrouw hoer, man stoer?
“Boys will be boys” is eerder het motto voor mannelijke seksualiteit. Wat moet, dat moet. Bij vrouwen volgt er veelal vernedering en shaming. Een soort programmering, bijna, met een concurrerende lading onder vrouwen. Als een vrouw seksueel actief is, lijkt dat een soort zwakte zijn. Mocht je het bed met velen gedeeld te hebben, dan wordt je als vrouw behandeld alsof je een uitgewrongen geel vaatdoekje bent dat gaandeweg, na het boenen van velen tafels, de kleur en effectieve werking verloren heeft.

Bij mannen wordt de activiteit van het ‘veroveren’ echter meer als een kracht gezien. Wat zeiden ze daar ook alweer over? Een goede sleutel opent veel sloten, een slecht slot opent voor veel sleutels? Sinds wanneer rechtvaardigen we zaken door middel van het vergelijken van mensen met dieren (jacht-prooi) of objecten (sleutel-slot)? En als bepaalde mannen een vrouw te makkelijk vinden wanneer zij ‘te snel’ instemt met seks, waarom stellen die mannen het moment dan niet zelf uit?

“Horrorverhalen over zogenaamde makkelijke meisjes werden gecirculeerd als voorbehoedsmiddel, om de sletisering te voorkomen”

mean girls

Uit: Mean Girls (2004)

Het is niet zo dat een seksueel actieve status bij mannen het compleet tegenovergestelde bereikt qua status en respect. Of de alom bekende spreuk “Vrouw hoer, man stoer” nog van toepassing is, betwijfel ik dan ook. Meer en meer progressieve geluiden klinken door in de discussie over seksualiteit.

Wanneer een man er veel seksuele partners op nahoudt, ontketent dat bij vrouwen ook geen “Dit moet de vader van mijn kinderen worden”-sentiment, maar het is ook niet gelijk alsof mannelijke sletten (om zelf het woord maar in de mond te nemen, tegen wil en dank) verafschuwd worden. Het lijkt er bij hen gewoon bij te horen. Bij vrouwen lijkt een lange lijst seksuele partners echter een soort ongemakkelijke ziekte die ze tragisch met zich meeslepen.

Mocht je overigens als vrouw géén seks willen (voor het huwelijk oid), bijvoorbeeld door religieuze overtuigingen of andersoortige denkbeelden, dan ben je al snel preuts. Dus wanneer doe je het eigenlijk goed? Is er ergens een lijst beschikbaar, met hoe vaak je seks moet hebben gehad, onder welke omstandigheden en hoe je dat communiceert naar anderen, om er zeker van te zijn dat je nét goed – niet teveel en niet te weinig! –  seksueel actief bent? Of moeten we maar wat aanklooien met z’n allen en hopen dat we niet aan de schandpaal worden genageld?

Consent als enige norm
Wat anderen tussen de lakens doen, gaat ons natuurlijk sowieso niets aan. Maar dat we ervoor kiezen om één geslacht stelselmatig ellendig te laten voelen over hun seksuele status door het gebruik van denigrerende termen zou al helemaal niet moeten kunnen in deze tijd. We zouden maar één gemeenschappelijke regel moeten hanteren wanneer het aankomt op seks: wederzijdse instemming. Verder zijn het onze zaken niet.

Mocht het hiernamaals bestaan, dan wil ik de feministen van de oude garde zonder schaamte kunnen groeten. Zij die streden voor anti-conceptiemiddelen om de vrouwelijke seksualiteit te bevrijden. Ik zal ze helaas niet kunnen vertellen dat hun erfenis succesvol is doorgezet.

Tientallen jaren nadien kunnen we nog niet geheel accepteren dat vrouwen dezelfde seksuele rechten en vrijheden hebben als mannen. Dus laten we een pact sluiten. Of we gebruiken het woord ‘slet’ niet meer en besluiten dat het bizar is om mensen op basis van hun seksuele keuzes te devalueren, of we gebruiken het héél positief. “Hey, daar loopt er zo één! Een geëmancipeerde vrouw, zo’n slet!” Heel misschien kunnen we dan de Dolle Mina’s in the afterlife met trots salueren.

8 Comments

  1. Beantwoorden

    Intrigerender dan al die mensen die een oordeel hebben over de seksuele gewoonten van anderen, vind ik dat we kennelijk in een maatschappij leven waarin heel veel mensen het belangrijk vinden hoe anderen over ze oordelen. Neuk er fijn op los, zou ik zeggen. Of niet. En laat anderen daar lekker van vinden wat ze willen.

  2. Pingback: Short Share: The Walk of No Shame | Stellingdames

  3. Pingback: Tijd voor een nieuwe seksuele revolutie | Stellingdames

  4. Pingback: Sletisering | Justine van de Beek

  5. Pingback: Tijd voor een nieuwe seksuele revolutie | Justine van de Beek

  6. Pingback: Seksuele voorlichting moet moderner | Stellingdames

  7. Pingback: Genderongelijkheid is aan de orde van de dag in Nederland | Stellingdames

  8. Pingback: Seksuele voorlichting moet moderner | Justine van de Beek

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *