Short Share: #mypillstory

Anticonceptie is een thema dat bij Stellingdames regelmatig aangesneden wordt. We hebben lezers verschillende methodes ‘recenseren‘, maar we proberen ook te benadrukken hoe belangrijk het is voor artsen om zowel de voor- en nadelen van specifieke methodes aan te stippen. Momenteel is er een actie op Twitter gaande die daar mooi bij aansluit: #mypillstory.

De aanleiding voor deze hashtag is het verhaal van Holly Brockwell (30), een Britse journaliste die al enkele jaren openlijk uit dat ze geen kinderen wil. Ze werd door de NHS, de Britse gezondheidsorganisatie, tegengehouden om zich te steriliseren. Al vier jaar vecht zij voor het laten doen van deze ingreep, omdat ze echt geen kinderen wil en de beschikbare anticonceptie nadelig voor haar heeft gewerkt. De NHS wilde haar echter niet steriliseren, zij waren ervan overtuigd dat je er op je 26e nog niet zeker over kan zijn dat je geen kinderen wil. Hun advies: ga maar gewoon aan de pil. Probleem? Holly heeft hele negatieve ervaringen met de pil.

Vier jaar later heeft ze eindelijk groen licht voor een sterilisatie. Goed nieuws voor haar, maar uiteraard had het internet er een andere mening over. Naast veel woedende mensen met allerhande argumenten die vaak neerkomen op: ‘Hoe kun je als vrouw nou geen kinderen willen, jij egoïst!’, bleef het neem-gewoon-de-pil-argument vaak terugkomen. Hoewel de pil een hele goede oplossing kan zijn voor een boel vrouwen, is dat het af en toe ook niet, bewijst de hashtag #MyPillStory

De pil heeft ervoor gezorgd dat heel veel vrouwen nu zelf kunnen inrichten wanneer ze zwanger worden. Wat alleen belangrijk is, is dat de pil wel als medicijn behandeld blijft worden. Het is niet een soort van magisch middel dat je even onvruchtbaar maakt, en soms kan het dus grote bijwerkingen hebben. Zie ook de pil Diane-35 die plotsklaps van de markt werd gehaald wegens levensgevaarlijke bijeffecten. Zelf kreeg ik die op mijn zestiende van mijn huisarts, zonder ook maar iets over mogelijke bijwerkingen te horen, en hetzelfde geldt voor Justine.

Het is dus wel van belang dat we met zijn allen blijven inzien dat de pil, hoe handig soms ook, ook effecten kan hebben die minder voordelig zijn. Die bijwerkingen moeten serieus genomen worden. De tweets met de hashtag #MyPillStory van doodnormale Britse vrouwen zijn daar bewijs van.