Short Share: Internationele dag tegen geweld tegen vrouwen

Het is vandaag de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, ofwel de International Day for the Elimination of Violence against Women, in het leven geroepen door de Verenigde Naties wegens het ernstige wereldwijde gendergelateerde geweld. Ook in Nederland is dit nog nodig. De helft van de Nederlandse vrouwen heeft sinds haar vijftiende levensjaar fysiek en/of seksueel geweld meegemaakt. Negen van de tien plegers zijn mannen.

Het massale geweld is (in tegenstelling tot man-tot-man-geweld) uiting van een maatschappelijke ongelijkheid tussen man en vrouw, en werkt zelfversterkend. Actualiteiten bevestigen dat: het Vindicat ‘bangalijstje’, het Esquire-lijstje waarin ‘seks’ met een dronken vrouw wordt toegejuicht (ofwel: verkrachting), een man die president kan worden ondanks of mede omdat hij omgaat met vrouwen als verwaarloosbare objecten. Het betreft een wereldwijde pandemie. Alle vormen van geweld worden bij het onderzoek meegeteld: zowel aanrandingen tijdens het uitgaan, verkrachtingen of huiselijke mishandeling.

Vanaf vandaag tot en met 10 december zijn er “16 days of activism” waarbij wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor dit probleem. Vanuit de Verenigde Naties loopt de “UNiTE to End Violence against Women” campagne, waarbij dit jaar als hoofdthema is gekozen voor “Orange The World: raise money to end violence against women”. Minister Lilianne Ploumen lanceerde gisteren in Nederland, samen met minister Jet Bussemaker, deze campagne waarbij ze het Amsterdamse EYE oranje kleurden.

Bussemaker lanceerde vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de White Ribbon Campagne: een campagne uitgevoerd door Emancipator, de organisatie voor mannen en emancipatie. In deze campagne staat de rol van mannen centraal. Er wordt aan hen gevraagd een pledge te ondertekenen waarbij ze verklaren geweld niet te zullen gebruiken, goed te praten of te negeren.

Deze pledge fungeert als symbolisch begin: mannen worden aangemoedigd om het probleem in hun omgeving aan te kaarten en bespreekbaar te maken. Geweld tegen vrouwen is namelijk een mannenprobleem – wanneer het afgewezen wordt in mannelijke kringen maken we al een grote stap in de richting van de oplossing. Onderstaande filmpjes (in een playlist) horen bij de White Ribbon Campagne. Meer informatie is te vinden op daarmagjenooitvoorkiezen.nl