Short Share: Houdt God van vrouwen?

“Dat kalfje heet David, en die koe Goliath”, wijst Hilligje Kok-Bisschop. Een scène later vertelt ze over hoe ze de Bijbel gelooft ‘zoals het er staat’, ervan overtuigd is dat vrouwen een gelijkwaardige rol aan mannen moeten hebben, en ook in de politiek zouden moeten kunnen deelnemen. Voor veel mensen is dit waarschijnlijk heel vanzelfsprekend, maar niet in het strenggelovige Staphorst waar Hilligje woont. Vanuit haar gereformeerde kerk en het lokale SGP-bestuur wordt niet positief gereageerd op haar ideeën.

Deze documentaire van NRCV Document en RTV Oost laat heel mooi Hilligje’s pogingen zien om het religieuze milieu waarin ze zich thuis voelt te veranderen en toegankelijker voor vrouwen te maken. Ze vertelt over hoe ze van mening is dat je uiteindelijk jezelf naar je god moet kunnen verantwoorden, en niet alleen naar je kerk, en als zij naar haar god kan verantwoorden dat ze de politiek in wil, waarom laat het kerkbestuur haar dan niet?

Waarschijnlijk heeft Hilligje helemaal niet zo veel met het feminisme, maar haar pogingen om vrouwen actief te betrekken binnen de SGP zijn inspirerend voor mensen die geïnteresseerd zijn in vrouwenrechten. Een kijktip dus, voor iedereen die meer- of minder betrokken bij thema’s rond christendom en emancipatie.