Short Share: Een miskraam meemaken

Enkele weken geleden kregen we een mailtje van een Stellingdameslezer met de vraag of wij wellicht meer aandacht wilde besteden aan het onderwerp miskramen. Zijn vrouw had onlangs een miskraam gehad en zo beschreef hij als volgt: “dat het vaak erg veel impact en geregeld serieuze consequenties voor het gevoel van vrouwzijn heeft”. Ook beschreef hij hoe ondanks deze grote impact het onderwerp weinig tot geen aandacht ontvangt en vaak door vrouwen zelf en hun omgeving verzwegen wordt.

Alhoewel elk persoon natuurlijk anders rouwt, kan het juist helpen om zulke ervaringen te delen en wellicht daarmee troost en herkenning te vinden bij anderen. In eerste instantie wisten Anne en ik niet zo goed hoe we het onderwerp moesten oppakken, dus mailden we terug met een dankwoord voor het idee maar dat onze doelgroep vrij jong is en wij zelf nog geen ervaring hebben met zwangerschap (en dat blijft ook nog wel even zo).

Echter deed een filmpje van een YouTuber die ik al enkele jaren volg mijn ogen openen. Het deed me realiseren dat we ook juist dit onderwerp, al past het wellicht niet direct bij onze leeftijdsgroep, moeten bespreken. Op Stellingdames pakken we graag taboes aan. Dat deden we met onze artikels over menstruatieapps- en cups en bij onze anticonceptieserie. Centraal staan de ervaringen van vrouwen in plaats van een medische aanpak zoals die vrijwel enkel te vinden is over dit soort onderwerpen.

“Het heeft vaak erg veel impact op het gevoel van vrouwzijn”

Anna Saccone-Joly is een Engelse beauty en lifestyle YouTuber die ik dus al vrij lang ‘ken’. Sinds enkele jaren is zij getrouwd en heeft zij twee kinderen gekregen met haar man. Hun levens filmen zij gedeeltelijk en publiceren ze via dagelijkse vlogs op hun gezamenlijke YouTube-kanaal. Zoals haar twee vorige zwangerschappen vertelde ze over de voortgang van haar derde zwangerschap, in haar persoonlijke filmpjes en op hun gezinskanaal. Enkele weken geleden bleek echter dat het vruchtje in haar buik gestopt was met groeien, en dat zij dus later een miskraam zou meemaken (wanneer het vruchtje al ophoudt met groeien maar niet gelijk wordt uitgestoten noemt men dit een ‘gemiste miskraam’).

In onderstaand filmpje vertelt zij uitgebreid over haar miskraam en de emotionele en fysieke effecten hiervan. Ik was erg onder de indruk van haar verhaal, niet alleen wegens het vrij gruwelijke fysieke aspect, maar ook juist om haar moed en kracht om dit te delen met de wereld. Het is een kijktip voor iedereen om zo meer bewustwording te vergaren over hoe zo’n vaak verzwegen onderwerp een grote impact kan hebben op de levens van vele vrouwen.

Disclaimer: het filmpje kan vrouwen met traumatische ervaringen omtrent miskramen triggeren en bevat gedetailleerdeĀ content over het fysieke aspect van een miskraam.