Short Share: De vijf regels van consent

De cijfers liegen er niet om: in Nederland heeft 40% van de onderzochte vrouwen en 13% van de onderzochte mannen ooit fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag (aanraken, zoenen, seksueel geweld) meegemaakt. 14% van de onderzochte vrouwen en 2% van de onderzochte mannen heeft verkrachting meegemaakt. Als iedereen goed op de hoogte zou zijn van de betekenis van consent, ofwel wederzijdse seksuele instemming, zou er veel seksueel geweld voorkomen kunnen worden. Planned Parenthood, een Amerikaanse nonprofit-organisatie die zich bezighoudt met seksuele voorlichting, maakte er een duidelijk filmpje over. Wat is consent precies? En waarom is het zo belangrijk?

Nog even de ‘regels’ op een rijtje:

  • Het is voor iedereen in de situatie duidelijk wat er gaat gebeuren, en iedereen heeft er zin an.
  • Er moet een mogelijkheid bestaan om ‘nee’ te zeggen. Manipulatie of pushgedrag is géén consent. Wanneer iemand dronken, high, bewusteloos is of slaapt, heeft diegene geen complete zeggenschap en dus ook geen mogelijkheid om in te stemmen.
  • Speel open kaart over anticonceptie en mogelijke soa’s.
  • Consent is niet eeuwig geldig. Als je ooit hebt ingestemd met seksuele acties met één persoon, betekent dit niet dat je automatisch altijd moet instemmen. Iedereen heeft het recht om op elk moment te willen stoppen.
  • Seks draait om plezier en een gevoel van connectie (of dat nou voor één keer of voor een langere periode is): bij respectvolle omgang is het waarschijnlijk ook nog eens stuk fijner.

1 Comments

  1. Pingback: Mansplain Monday #6: Feminist (m) zoekt seks | Stellingdames

Comments are closed.