Seks en meer met Laterveer: “Mijn vriend wil meer seks dan ik”

In de rubriek Seks en Meer met Laterveer kunnen trouwe lezers anoniem hun #feministstruggle op het gebied van seks en liefde (en meer!) voorleggen aan schrijfster, cabaretier en allround goede-adviezenproducent Anke Laterveer, die je vervolgens voorziet in vrouwvriendelijk advies. Deze week: libidoverschil in een relatie.

Mijn vriend is erg ontevreden over ons seksleven. En terecht, want ik heb er niet veel zin in. Na de geboorte van mijn tweede kind (nu 3) is 1x per kwartaal het maximale en 1x per half jaar het minimale. Maar dat komt ook omdat ik last heb van mijn bekken en een posttraumatische stressstoornis (ptss). Is er een norm? Mijn vriend heeft het idee dat 2x per week zou moeten.
Overigens heeft hij absoluut geen zin in goede gesprekken die ik dan bijvoorbeeld wil en zo wordt de oven ook niet echt voorverwarmd, zeg maar. Dat ik andere behoeftes heb, bijvoorbeeld een beetje extra zorg, heb ik hem ook verteld, maar daar kan hij weinig mee.

Om te beginnen: er is geen norm. Er is een gemiddelde. Lang werd gezegd dat dat 2x per week is, inmiddels wordt vermoed dat dat wat lager ligt. Voor ouders van jonge kinderen ligt het zéker lager. Je hebt veel aan je hoofd, bent moe en hebt daardoor vanzelf minder tijd en zin. Dat is heel gewoon. Als jullie allebei graag meer seks zouden willen, zouden jullie dingen kunnen ondernemen om wat meer pit in jullie seksleven te brengen. Alleen… jij geeft aan dat je last van PTSS en je bekken hebt en daardoor eigenlijk misschien wel helemaal geen seks zou willen. En dat is belangrijk. Je bent nooit verplicht om seks te hebben en al helemaal niet als het je pijn doet, of dat nou fysiek of mentaal is.

Betekent dat dat je vriend zich maar neer moet leggen bij geen seks? Ja en nee. Hij zal zich neer moeten leggen bij geen of weinig seks met jou. Maar wellicht zijn er andere oplossingen te bedenken. Misschien kunnen jullie je relatie openen of kan hij af en toe een sekswerker bezoeken. Dat kan natuurlijk alleen maar als jullie dat allebei willen en kunnen en dat zullen jullie goed moeten bespreken.

“Lang werd gezegd dat dat 2x per week is, inmiddels wordt vermoed dat dat wat lager ligt.”

Kan hij zich daar niet bij neerleggen? Dan kan hij ervoor kiezen de relatie te verbreken. Klinkt heftig en dat is het ook, maar een verbroken relatie is nog altijd beter dan gedwongen en pijnlijke seks.

Nog beter gaan jullie in gesprek. Misschien zelfs met een seksuologe erbij. Zoeken naar wat jullie opwindt en hoe je dat kunt vinden in een veilige situatie en zonder er pijn bij te hebben. Voor jou is dat dus bv meer zorg, meer liefde. Als dat goed gaat en jij meer ‘opwarmt’ is de kans dat er seks komt groter. Jullie hebben er dan allebei baat bij. Ik hoop dat je wat met deze tips kunt en snel een prettiger seksleven hebben, met of zonder elkaar.

Wil je ook advies van Anke? Mail naar info@stellingdames.nl of stuur Stellingdames een bericht op Facebook.