Seks en meer met Laterveer: een dubbeleditie over daten

In de rubriek Seks en Meer met Laterveer kunnen trouwe lezers anoniem hun #feministstruggle op het gebied van seks en liefde (en meer!) voorleggen aan schrijfster, cabaretier en allround goede-adviezenproducent Anke Laterveer, die je vervolgens voorziet in vrouwvriendelijk advies. Deze keer een dubbeleditie over daten: een lezer die een woke bae zoekt en een ander die niet hard to get wil spelen.

Hoi Anke, ik had een vraag over daten. Ik ben al een tijd vrij gepassioneerd feminist en ik vind het belangrijk dat mijn date dat ook snapt dat feminisme belangrijk is en daar niet vervelend over gaat doen. Ook heb ik geen zin om hem alle basic dingen uit te leggen. Het gebeurt vaak dat mannen er eerst wel tolerant over zijn, maar vervolgens als je tegenover elkaar zit er toch moeilijk over gaat doen, en dan heb ik weer tijd en energie in een jongen gestoken waar ik helemaal geen zin in heb. Moet ik in mijn tinderbio zetten dat ik alleen maar feministische jongens wil of is er ook een andere oplossing voor?

Duidelijkheid voor alles, zeg ik altijd. Zet het dus vooral in je bio. Dat hoeft verder niet negatief of zwaar. Wat ik zelf altijd deed toen ik nog op Tinder zat, was in het eerste gesprekje al wat belangrijke dingen te checken. Dat is voor mij naast ‘wat zoek je in een relatie?’, ‘hou je van bdsm of ben je meer vanilla?’ ook ‘hoe denk je over feminisme?’.

Met een beetje simpel doorvragen weet je snel al genoeg. Je kan ze trouwens ook Stellingdames aanraden en kijken hoe ze reageren. Want laten we wel wezen: als ze daar niet enthousiast over zijn, kan het sowieso niets worden 😉

Ik ben al een tijdje single en ik date de laatste tijd vrij veel, omdat ik daten best leuk vind. Ik ben van nature een vrij enthousiast persoon en als ik het gezellig en leuk vind met iemand, benoem ik dat ook graag. Vaak merk ik dat mijn date-partners hier op afknappen omdat het de bedoeling is dat je in de eerste weken een beetje “afstandelijk” of “ongeïnteresseerd” doet in elkaar. Hoe ga ik hier mee om?

Al dat hard to get spelen vind ik echt een van de allerstomste dingen van daten OOIT. Ik doe het zelf nooit. Als het leuk is, is het leuk en dan laat ik dat weten ook. Voor mij werkte het altijd goed om het gewoon te benoemen: ‘He, ik vind het echt zo tof met jou! Dat betekent niet dat ik volgende week met je naar IKEA wil en daarna naar mijn ouders, maar gewoon dat ik graag bij je ben.’ Zo kun je zeggen wat je leuk vindt, zonder dat er meteen een enorme druk op komt te liggen.

Los van dat het gewoon echt suf is om het ene te doen terwijl je het andere voelt, is dat ongeïnteresseerd spelen ook best een gevaarlijk mechanisme. Het leert mensen namelijk dat ze bij iemand die afhoudt door moeten zetten. Het is het plot van ongeveer elke romcom ooit ook. De ene houdt af en zegt herhaaldelijk nee, de ander zet door en uiteindelijk kussen ze dan toch op het vliegveld/in de sneeuw/op straat/in de regen.

In werkelijkheid is het toch echt de bedoeling dat je iemand die afhoudt en nee zegt gewoon met rust laat. Kans is namelijk groot dat ze zeggen wat ze bedoelen. Bedoelen ze eigenlijk iets anders? Dan is het aan hen om dat recht te zetten. Beter een misgelopen romance dan een aanranding, tenslotte.

Dus: do you, wees enthousiast, maar duidelijk. En als anderen daar op afknappen? Dan is dat pech voor hen. Een leukere partner dan een enthousiaste bestaat er namelijk niet. Dus hup, doorrrrr naar de volgende die je wel kan waarderen. Veel dateplezier!