REVIEW & FAQ: Menstruatiecups

Met enige twijfel ben ik aan dit stuk begonnen, schrijven over ongesteldheid is namelijk ongeveer net zo geaccepteerd als praten over je teennagels in het openbaar: het mag wel, maar mensen gaan er niet helemaal lekker op. En toch ga ik het doen: een review over menstruatiecups. Inclusief FAQ voor al je vragen!

Maandverbandorigami en tamponkramp
Als vrouw heb je grofweg twee opties voor de dertig tot veertig jaar dat je te maken hebt met menstruatie: tampons en maandverband. Ongesteld zijn is al vervelend, maar deze twee katoenen vrienden maken het er niet beter op: een halfuur lopen met een maandverbandje en het heeft zich tot een soort van banaan ge-origami’d en van tampons krijg je als vrouw ook nog wel eens kramp, los van de mythes (en waarheden) over de tamponziekte (beter bekend als Toxic Shock Syndrome). Maar ja, je moet toch iets hè?

Hoe werkt het?
Dat valt dus wel mee, de menstruatiecup is in populariteit aan het winnen. De cup is een soort van siliconen- of rubberen bakje dat je op kan vouwen en als het ware als een tampon kan inbrengen. Het lijkt qua methode wel een beetje op een tampon dus, maar in plaats van dat het vocht opneemt, vangt hij het op. Daarna kan je hem leeggooien, omspoelen en opnieuw in doen. En dat is minder vies en onhandig dan je denkt!

Minder vaak vervangen
Menstruatiecups zijn fantastisch voor de luie mens: vaak hoef je ze maar één keer per 24 uur leeg te gooien. Waar je bij tampons en maandverband elke zes uur toch aan het klooien bent (vaak in een openbaar toilet), kan je bij cups gewoon een moment uitkiezen dat jou uitkomt, bijvoorbeeld als je thuis bent.

Bevalt het?
Toen ik mijn cup bestelde kon ik (voor het eerst) niet echt wachten tot ik ongesteld werd, omdat ik benieuwd was naar hoe het zou werken. De eerste keer dat ik ‘m in ging ging doen, moest ik wel vier pogingen doen tot ‘ie goed zat: het systeem werkt namelijk dat ‘ie vacuüm moet zitten als het ware, waardoor hij niet los kan komen. Ik moest even een vouwtechniek (als je hem inbrengt moet je hem vouwen) verzinnen voordat ik het onder de knie had, daarna was ik klaar om te gaan.

Wat mij met name opviel was hoe weinig er eigenlijk inzit na 24 uur! Ik had verwacht dat mijn cup halfvol zou zijn of zo, maar er zat maar een bodempje in. Daarom is de kans dat je het over jezelf heen gooit ook niet zo groot: zo veel bloed is het eigenlijk niet.

Het eerste weekend met mijn cup had ik een activiteit waardoor ik nauwelijks thuis was, en het was echt duizend keer fijner dan overal tampons mee naartoe slepen.

De grote menstruatiecup-FAQ.

Is hij niet veel te groot/klein voor mij? Schermafbeelding 2015-08-14 om 16.36.22
Dit is de grootte van een soort van standaard-cup naast een normale tampon. Hij is dus ongeveer even lang, maar wel wat breder (maar hij past zich dus aan aan je vaginawand). Maar het grote voordeel is dat er ook nog allemaal andere maten, vormen en diktes zijn! Ik kan me niet voorstellen dat er een menstruerende vrouw is waar geen cup voor bij past.

Hoe breng je zo’n ding in godsnaam in? En hoe haal je hem er weer uit?
Er zitten vaak boekjes bij. En het wijst zich voor een deel vanzelf, maar als je je echt goed wil voorbereiden: op youtube staan heel veel filmpjes met menstruatiecups en omgekeerde champagneglazen als surrogaatvagina. Deze is mijn favoriet.

Moet hij nou helemaal over je baarmoedermond heen?
Nee, dat is niet nodig, hij moet gewoon op dezelfde plek als een tampon, feitelijk.

Hoe doe je het verwisselen op een openbaar toilet als je geen kraantje in de buurt hebt?
Het handigst is dus thuis verwisselen. Kan dat niet? Neem een flesje water mee naar het toilet zodat je hem gewoon schoon kan spoelen boven de pot. wc-papiertje er over, klaar!

Krijg je niet allemaal bloed over je handen? IS HET NIET HEEL ERG VIES!??!?!?!
Nee, niet als je een beetje geoefend bent. Net zoals met tampons is het even leren hoe het werkt, maar zodra je weet hoe je de seal kan breken kan je hem daarna aan de ribbeltjes onderaan rustig naar buiten trekken. Gaat prima, zeker als je het een paar keer gedaan hebt.

Ik heb nog meer vragen!
Stuur een e-mailtje naar info@stellingdames.nl of stuur me een DM! Discretie gegarandeerd. 

1 Comments

  1. Pingback: Recensie: cyclusapp Clue | Stellingdames

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *