Recensie: cyclusapp Clue

Onder de meesten van ons die met een vagina zijn geboren treden er nogal wat complicaties op rond een bepaalde tijd in de maand. Feit is dat we tijdens onze menstruatie alle hulp moeten aangrijpen die er bestaat. Vooral voor vrouwen die de pil niet slikken en dus niet precies weten wanneer hun menstruatie begint is het bijhouden van de cyclus handig. Dat kan tegenwoordig heel handig met apps. Ik recenseerde er één: Clue.

Het is bijvoorbeeld bijzonder efficiënt om te plannen wanneer je maandverband, tampons of menstruatiecups mee moet nemen in je handtas – al kan je die natuurlijk het beste altijd meesjouwen voor wanneer er een geslachtsgenoot in nood is. Maar ook bij een kinderwens: je weet dan op welke dagen je het meest vruchtbaar bent (of, knipoog, wanneer je libido een natuurlijke piek doormaakt). Ook bij een heftige vorm van PMS is het handig: zo kan je inschatten wanneer je tirades wel of niet rechtvaardig zijn. Hier bij Stellingdames schrijven we graag over dit soort onderwerpen, aangezien ‘typische’ vrouwenmedia nog wel eens de boel een beetje verbloemen of uit ongemak vermijden.

Schermopname (418)

De nieuwere versie van de app ziet er inmiddels iets anders (nog efficiënter) uit, maar op dit scherm vul je dagelijkse je gegevens in

Stiekem is het eigenlijk ook best leuk om te weten waar je baarmoeder mee bezig is. Een manier om de cyclus goed te monitoren is via een menstruatieapp. Clue (iPhone en Android), gratis te downloaden in de App Store, berekent je cyclus automatisch wanneer je de data nauwkeurig invult. Het is het belangrijkst om je gegevens op menstruatiedagen in te voeren: op basis van je bloedingen kan de rest van de cyclus worden uitgevogeld. De app vraagt naast bloeding (light, medium, heavy of spotting) nog een aantal andere zaken standaard: pain, emotions, sleep, sex en energy.

Eventueel kun je andere zaken die bij jou van toepassing zijn toevoegen of de basisvragen weghalen: de app heeft een hele rits andere zaken waaronder bijvoorbeeld skin, weight, motivation, excercise. Het fijne aan dit alles is dat Clue wetenschappelijk onderbouwd is, en je de relevantie van deze zaken kan opzoeken in een aparte ‘hoek’ van de app, de Cycle Science. In hun eigen woorden: “Confident. Scientific. Not pink” Best prettig, aangezien je bij de meeste menstruatie-apps qua meisjesachtig gehalte al snel het idee krijgt dat je per ongeluk bij de Hello Kitty fanclubapp terecht bent gekomen.

Kek feitje: de CEO van Clue is de Deense Ida Tin, voormalig leidster van een internationale motorclub, waar ze een bestseller over schreef. Volgens Ida helpt de app vrouwen individuele gezondheidskeuzes te maken en algemeen welzijn te verhogen: ze stelt zelfs dat het empowerment  stimuleert. Verder in de Cluecrew: een technologiefanaat, een wetenschapper en een designer.

Zoals in het filmpje te zien opent de app in een mooie simpele cirkelvorm, waarmee je cyclus wordt uitgebeeld. Hier voer je ook je gegevens in. Daarnaast is het mogelijk om naar de kalenderfunctie te gaan, waar je per dag je cyclus kan zien en kan voorspellen. Bij History kan je je afgelopen bijgehouden cycli checken.

Naast de berekening van je cyclus proef je de wetenschappelijke basis van de app bij het kopje “More”: wat deze app extra prettig maakt is de eerdergenoemde “Cycle Science” waar je alle mogelijke termen en processen van je menstruatie kan nalezen. In duidelijke en heldere taal, beter dus dan die gehaaste biologielessen op de middelbare school. Elke invulmogelijkheid wordt bij Cycle Science ook nader verklaard, en alle pagina’s van de Cycle Science hebben een uitgebreide en nette literatuurlijst. Ongefundeerde uitspraken over je lijf ga je dus niet tegenkomen.

Verder nog noemenswaardig: de alarmfunctie. Je kan via de app notificaties instellen bij het kopje “Reminders”, bijvoorbeeld een dag voor het begin van je verwachte menstruatie, hoogste vruchtbaarheidsdagen, het begin van je PMS of wanneer je je pil moet innemen. Bonus: volgens de CEO is de app zelfs geschikt om schoonheidskwaaltjes, die zouden samenhangen met hormonen (zoals vettig haar of een aanval van puistjes), op te lossen. Je data wordt door de cyclusapp beveiligd verzonden en kan niet op individueel niveau worden uitgelezen.

apps

Respectievelijk een gedeelte van de Cycle Science, Tracking Options (deze vul je dagelijks – met name tijdens je menstruatie – in) en Reminders

Door de hoge mate van aanpassingsmogelijkheden is de app eigenlijk voor vrijwel iedereen ideaal. Mijn cyclus voorspelde hij na twee maanden gebruik al nagenoeg perfect. Helder, wetenschappelijk onderbouwd en bovenal niet tenenkrommend overdreven meisjesachtig. Ik ben fan van Clue en raad het geheel ongesponsord aan iedereen met een menstruerend lijf aan.