Pro life? Wees dan voor toegankelijke abortus en anticonceptie

Abortus is een thema dat vrij ‘ingeburgerd’ is in de Nederlandse samenleving. Velen zijn voorstander van legale abortus, maar er zijn zeker ook nog (bijvoorbeeld christelijke) groepen die heel erg afwijzend tegenover dit thema staan. In de VS krijgt Planned Parenthood, een organisatie die over abortus en anticonceptie (“Family planning” zoals het daar zo mooi heet) gaat, geen geld meer van de federale overheid. Het is onduidelijk of deze beslissing binnenkort wordt teruggedraaid; als het aan de Republikeinse presidentskandidaten ligt, in ieder geval niet. In een tijd waarin er nog steeds bedreigingen voor legale abortus zijn: een pleidooi vóór het belang van legale abortus, en het belang om je er voor uit te spreken.

Bij het researchen voor dit stuk kwam ik onder andere langs de wikipediapagina van abortus door de geschiedenis heen. Een pagina die ik niet aanraad om te lezen wegens een gedetailleerde hoeveelheid gruwelijkheden met heet water, geweld en giftige stoffen. Methodes die ik niemand zou durven aanraden, en waardoor ik besef hoe veel geluk ik heb om in een land te wonen waar er veilige en legale methodes zijn om ongewenste zwangerschappen te beëindigen. Voor een groot deel van de wereld is het echter anders: daar is abortus nog steeds een zaak van een roestige breinaald of een paar fikse stompen. Vaak raakt de zwangere vrouw in kwestie ook gewond, ongeacht het ‘succes’ van de abortus.

Sterker nog, uit een onderzoek uit 2007 van onder andere de World Health Organization blijkt dat de aantallen abortussen, legaal of illegaal, overal ter wereld ongeveer gelijk is. Per honderd levend geboren kinderen worden ongeveer 31 abortussen gepleegd. Of dat nou in Nederland is of dus in een land waar abortus illegaal is. Wat daarnaast opviel maakt een argument vóór legale abortus nog veel sterker: in landen waar abortus legaal is (zoals in Nederland) zijn medici goed opgeleid voor het uitvoeren van zo’n behandeling, maar in landen waar het illegaal is wordt de ingreep vaak uitgevoerd door mensen die er weinig verstand van hebben, waardoor veel meer vrouwen overlijden door de gevolgen van ontstane complicaties. Bijvoorbeeld de methodes met breinaalden en heet water. Daar gaan uiteindelijk meer (vrouwen)levens door verloren dan bij een legale abortus, waar een professional een oogje in het zeil kan houden.

De naam ‘pro life’ (tegenover ‘pro choice‘) voor mensen die tegen legale (en dus veilige!) abortus zijn komt hiermee op losse schroeven te staan. Hoe kan je voor het leven strijden, als door abortus te verbieden er uiteindelijk juist meer mensen overlijden? Misschien zijn juist de mensen die strijden voor veilige abortus wel pro life te noemen, aangezien zij wel inzien dat abortus niet te voorkomen is door het te verbieden.

Wie minder abortus wil moet, aldus de WHO, zorgen voor laagdrempelige en toegankelijke anticonceptie. Wanneer vrouwen zelf kunnen reguleren of ze zwanger kunnen worden, zullen er minder ongewenste zwangerschappen zijn, en dus ook minder abortus. Het plan van de pro-lifegroepen in de VS in Amerika om de subsidie van Planned Parenthood te ontnemen, zal er dus alleen maar voor zorgen dat meer vrouwen in de VS slechter aan anticonceptie zullen komen, met alle gevolgen van dien: meer abortussen, waarvan een deel onveilig. Mocht je jezelf onder de strijders van het (ongeboren) leven scharen, dan wordt het tijd om je uit te spreken voor legale abortus.