Nieuwe rubriek! Seks en meer met Laterveer

Het is tijd voor een nieuwe vaste rubriek bij Stellingdames: Seks en meer met Laterveer. In deze rubriek kunnen trouwe lezers anoniem hun #feministstruggle op het gebied van seks en liefde (en meer!) voorleggen aan schrijfster, cabaretier en allround goede-adviezenproducent Anke Laterveer, die je vervolgens voorziet in vrouwvriendelijk advies.

Zeg Anke, voor welke thema’s kunnen mensen bij jou aankloppen, en wat voor antwoord kunnen ze verwachten?
“Eigenlijk kan iedereen elke vraag over seks en relaties insturen, wat mij betreft. Ik moet er wel bij aantekenen dat ik natuurlijk geen arts ben, dus een foto met ‘wat zijn deze rode bubbeltjes op mijn penis’ is niet zo aan mij besteed. Überhaupt zijn ongevraagde foto’s van penissen niet zo aan mij besteed trouwens, maar dat terzijde. Advies dat je van mij kunt verwachten zal bijna altijd zijn: ‘Ga na wat je zelf wil en praat erover’. Het is ongelofelijk belangrijk om met elkaar te praten en we doen dat allemaal veel te weinig. Eerlijkheid FTW.”

En waarom kunnen mensen specifiek bij jou terecht?
“Goeie vraag! Ik heb er in ieder geval niet voor geleerd. Ik ben geen psycholoog of seksuoloog, maar ik kan wel weer zeggen dat ik zo’n beetje alles al gedaan, meegemaakt of op zijn minst gehoord heb. Ik kijk nergens meer van op en zit vol goeie tips. (Maar voel je vooral vrij ze te negeren als je het onzin vindt.)”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Anke Laterveer. Foto: Marc Deurloo

Wat is het beste advies wat je ooit gekregen hebt?
“‘Zoek hulp. Je hoeft het niet alleen te doen.’ Sommige dingen zijn zo groot dat je ze even niet kunt overzien of aankunt. Dan is het goed om om hulp te vragen. Aan je vrienden, familie of een professionele hulpverlener. Ik ben nog steeds blij dat ik dat gedaan heb.” 

En het slechtste?
“‘Zeg maar niks over seksueel misbruik, dat is zo rot om te horen voor andere mensen.’”

Heb je nog generiek levensadvies voor onze lezers?
“Doe wat goed voor jou is. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander totaal niet. Klinkt supervoordehandliggend, maar het zou je verbazen hoeveel mensen dingen doen omdat het hoort of omdat ze denken dat ze er een ander een plezier mee doen.”

Hoe gaat dit verder in zijn werk?
Jullie kunnen je vragen mailen naar info@stellingdames.nl, DM’en naar Justine of naar Anne of via onze Stellingdames-inbox op Facebook droppen. De vragen worden anoniem behandeld en je naam en andere persoonlijke gegevens zullen niet op de website belanden. We kunnen niet garanderen dat elke vraag een advies krijgt, maar we zullen proberen er zo veel mogelijk te behandelen.