Anticonceptie-ervaring: de Pearly (natural birth control)

Als je een anticonceptiemethode gaat kiezen, kan je op internet veel medische informatie vinden over bijwerkingen, zwangerschapspercentages en of (en welke) hormonen er in een methode voorkomen. Dit zegt echter niet alles: hoe iemand een methode ervaart is een heel ander verhaal. Daarom volgt de komende weken op Stellingdames een serie van artikels van vrouwen die over hun anticonceptiemethode vertellen. Vandaag schrijft Priscilla (22) over haar ervaring met de Pearly, een natuurlijke vorm van anticonceptie, zonder hormonen.

Al soggend kwam ik op Facebook de pagina van Stellingdames tegen, en tevens de artikelen over anticonceptie. Omdat ik zelf aan een nogal onbekende (misschien zelfs controversiële?) vorm van anticonceptie zit, deel ik graag mijn verhaal met jullie.

Hoe het begon
Ik was zeventien toen ik begon met de pil. Omdat ik geen oudere zussen heb en mijn vriendinnen nog in de ‘iiieeee seks!’ fase zaten, had ik behalve mijn moeder geen ervaringsdeskundigen in mijn omgeving om anticonceptie te bespreken. Na een gesprek met mijn huisarts ben ik dus maar gewoon aan de standaardpil gegaan (Microgynon 30). Deze pil heb ik een aantal jaar zonder problemen geslikt.

Op gegeven moment moest ik om medische redenen aan de Prednison (ontstekingsremmers). Dit zijn echt nare medicijnen met veel bijwerkingen die je immuunsysteem zo goed als plat leggen. Ik heb bijna 1,5 jaar dagelijks deze medicijnen geslikt, naast de pil. Toen ik uiteindelijk mocht stoppen met de Prednison, ben ik onder het mom van ‘en nou GEEN TROEP meer in mijn lichaam’ ook per direct met de pil gestopt. Ik was zo klaar met het beïnvloeden van de natuurlijke processen van mijn lichaam dat een andere vorm van hormonale anticonceptie voor mij meteen ook geen optie meer was. Na heel wat uurtjes spitten op het internet kwam ik erachter dat je ook aan de hand van lichaamstemperatuur je menstruatiecyclus kan bepalen. Je kan het zelf bijhouden met pen en papier, maar er bleken ook kleine apparaatjes, zogenaamde cyclus-computers, op de markt die het meten en uitrekenen zelf konden. Dit klonk bijna te goed om waar te zijn, hier moest ik meer van weten!

Wat is het precies?
Het apparaatje waar ik het over heb is de Pearly van LadyComp. Het apparaatje is klein en weegt bijna niks, waardoor het gemakkelijk mee te nemen is in de handtas. In de Pearly zitten batterijtjes die zo’n 2-3 jaar mee gaan, waarna ze wel in de fabriek vervangen moeten worden. De Pearly beschikt over een thermometer (nauwkeurig tot 1/100°C) die de lichaamstemperatuur in je mond opmeet en vervolgens vergelijkt met de gegevens van honderdduizenden vrouwen in de software van het computertje. Aan de hand van de meting en de beschikbare gegevens wordt de individuele cyclus berekend, geanalyseerd en getoond.

Het display van de Pearly laat de temperatuur zien, de dag van de cyclus, de tijd en datum, en of je wel/niet ongesteld bent. Boven het display bevinden zich drie gekleurde bolletjes waaronder een pijltje knippert. Wordt het groene bolletje aangewezen, dan is de kust veilig en ben je niet vruchtbaar. Bij het rode bolletje ben je vruchtbaar en moet je een ander voorbehoedsmiddel (bijvoorbeeld condooms) gebruiken, of er voor kiezen om geen seks te hebben. Wordt het oranje bolletje getoond, dan kan de Pearly je geen betrouwbaar advies geven en is het dus verstandig om dit te beschouwen als rood licht. Zo’n drie dagen voordat de Pearly verwacht dat je ongesteld wordt, gaat er ‘s ochtends na de temperatuurmeting een ‘M’ knipperen op het display. Ben je nog niet ongesteld, dan druk je op het ‘‘ knopje, ben je wel ongesteld dan druk je op het ‘+’ knopje. Dit moet je gedurende de dagen van je ongesteldheid blijven doen, zodat de Pearly zo goed mogelijk kan anticiperen op de volgende eisprong.

De menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen, afhankelijk van de vrouw. Gedurende de cyclus zijn er maar enkele dagen van vruchtbaarheid, namelijk rond de eisprong. Op de dag van de eisprong is er een kleine, maar waarneembare, stijging van de lichaamstemperatuur. Door de dagelijkse temperatuurmetingen kan de Pearly deze kleine stijging detecteren en interpreteren aan de hand van jouw cyclus. Hoe betrouwbaar is dit dan, vraag je je misschien af? De Pearly komt overeen met een Pearl-Index van 0,7. (De Pearl-Index is een internationale standaard waarmee de betrouwbaarheid van een voorbehoedsmiddel wordt aangegeven). Bij een Pearl-Index van 1 betekent het dat van de 100 vrouwen die gedurende een jaar het voorbehoedsmiddel gebruiken, er één onbedoeld zwanger wordt. Ter vergelijking, de pil heeft een Pearl-Index van 0,1-1, en een koperspiraaltje van 1-3. De Pearly is dus 99,3% betrouwbaar.

Mijn ervaring
’s Ochtends word ik wakker gemaakt door het zachte gepiep van mijn Pearly. Deze wekfunctie van de Pearly is zelf in te stellen (of uit te zetten), en begint met een zacht piepje, waarna gedurende zo’n halve minuut de piepjes steeds luider en indringender worden. Inmiddels ben ik zo ingespeeld op mijn Pearly dat er bij het allereerste piepje al een figuurlijk lampje gaat branden in mijn hersenen. Ik steek het thermometertje in mijn mond, wacht een minuutje tot het apparaatje weer piept, en klaar is kees. Soms komt het zelfs voor dat ik in mijn comateuze toestand die twee minuutjes doorloop, en het een uur later als ik écht wakker word niet eens meer weet dat ik het gedaan heb. Op het display van de Pearly kan ik vervolgens zien op welke dag van mijn cyclus ik me bevind, wat mijn temperatuur was en of ik vruchtbaar ben of niet. Heel vaak kijk ik daar niet eens naar, en let ik alleen op welk bolletje wordt aangegeven door het pijltje. Toen ik begon met het gebruiken van de Pearly kreeg ik meer rode en oranje dagen dan groene dagen. Naarmate ik hem langer in gebruik had, leerde de Pearly mijn cyclus steeds beter kennen en kreeg ik er steeds meer groene dagen bij. Nu, na zo’n 2,5 jaar dagelijks gebruik, heb ik gemiddeld zo’n 7 rode dagen per maand, en misschien 1 of 2 oranje dagen.

Nadelen?
Natuurlijk zitten er aan elke anticonceptiemethode nadelen. Het grootste nadeel aan het gebruik van een cycluscomputer zoals de Pearly, is dat de betrouwbaarheid het meest afhankelijk is van de manier waarop jij er zelf mee om gaat. Zo is de meting van je basale lichaamstemperatuur minder betrouwbaar als je minder dan 5 uur geslapen hebt voor de meting. Ook is het aan te raden om elke ochtend op een vast tijdstip de meting te laten plaatsvinden, wat lastig kan zijn voor meiden met een zeer onregelmatig slaappatroon. En, de Pearly beschermt niet tegen SOA’s. Ook is het een behoorlijk dure aanschaf (rond de 300 euro, sommige verzekeraars vergoeden wel een deel), wat echt als een lange-termijn investering gezien moet worden.

Mijn conclusie
Ik ben zo ongelofelijk blij met deze manier van anticonceptie, dat ik het elke vrouw alleen maar van harte aan kan raden! Ik gebruik mijn Pearly nu al zo’n 2,5 jaar en het is nog nooit fout gegaan. Ik vind het persoonlijk een heel erg geruststellend idee dat mijn lichaam gewoon haar gang kan gaan en niet gehinderd wordt in haar natuurlijke hormoon-balans en processen. Ik heb inmiddels zo’n goed inzicht gekregen in mijn eigen cyclus, dat ik mijn eisprong zelfs kan voelen en het nooit meer een verrassing is wanneer ik ongesteld wordt.

En tot slot, het kan tot behoorlijk spannende avondjes leiden als je ‘s ochtends in het oor van je vriendje kan fluisteren ‘Psssst…. green light tonight baby!’