Keulen: hopen op beter

Nieuwjaarsnacht. Wat voor iedereen een feest zou moeten zijn, liep voor een grote groep vrouwen in Keulen uit op een drama. Nadat de politie een groep mannen die met vuurwerk aan het gooien waren uit elkaar dreef, vormden de jonge mannen groepen. Groepen die deze vrouwen omcirkelden, aanrandden, en in sommige instanties zelfs verkrachtten.

Een week later weten we eigenlijk nog steeds niet meer dan deze gegevens. Wat we wel weten, maakt ons boos en verontwaardigd. Boos omdat bepaalde mannen denken dat ze het kunnen maken om (georganiseerd) vrouwen te kunnen aanranden. Boos omdat het zo lang duurde voordat de media er aandacht aan schonk en er grote kans is dat weinig daders voor de rechter zullen verschijnen. Verontwaardigd omdat de burgemeester van Keulen suggereert dat vrouwen voortaan maar op een armlengte afstand van mannen moeten blijven, wat victim blaming in zijn puurste soort is. En er is angst, angst dat dit zo georganiseerd is dat het mogelijk morgen op Rotterdam of Amsterdam Centraal kan gebeuren.

Los van dat dit allemaal terechte emoties zijn, mis ik er nog één. Empathie. Empathie voor de slachtoffers, die naar huis wilden na een feestje en vernederd en betast werden door onbekenden. Steun voor hen die vaak op bezoek waren in een vreemde stad, en nu terug moeten om aangifte te doen. Hulp voor diegenen die misschien wel aangifte willen doen, maar niet durven. Dat we, naast dat we woedend zoeken naar de mensen die dit op hun geweten hebben, niet vergeten dat er op dit moment waarschijnlijk nog vrouwen zijn die nog steeds onbekende handen op hun lichaam voelen.

Dus laten we deze woede vasthouden, maar hem aanvullen met empathie. Zodat de volgende keer dat er iemand aangerand wordt (want los van wat we doen, dat gaat gebeuren) we meteen ‘het is niet jouw schuld’ zullen zeggen, we geen gedragscode voor vrouwen voor zullen schrijven, en gewoon de aanranders oppakken, vastzetten en berechten.

Een eerlijke, rechtvaardige samenleving is er niet enkel één waar daders van seksueel geweld berecht worden, het is er ook één waar slachtoffers gesteund en geholpen worden.