#IWD2016: onze best gelezen stukken

Internationale Vrouwendag 2016 is een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen halfjaar: welke feministische stukken riepen de meeste reuring op, werden het meest gedeeld, geliket, gefavourite, geretweet? Ik presenteer u: onze top tien best gelezen stukken sinds de start van dit platform. Van interviews met beautybloggers, analyses van erotische vrouwenshoots, anti-H&M-pleidooien tot onze eigen onderzoeken.

 1. Lesbischfetisjisme is geen acceptatie
  Ik schreef over de context van de erotische LINDA-shoot van Geraldine Kemper en Kim Feenstra. Knappe vrouwen die elkaar slipjes naar beneden sjorren, prima, maar wat zegt dit over de portrettering van lesbiennes in de media en het dagelijks leven?
 2. VIVA400: met de neus op het aanrecht
  Aafke schreef over de VIVA400: een prijsuitreiking voor succesvolle vrouwen, die volgens haar ondanks de goede bedoelingen nogal dramatisch uitpakte. Er was bijvoorbeeld een presentator die de vrouwen in de zaal vroeg naar buitenspel.
 3. Minderheidsmeisje
  Samra schreef over haar ervaring als ‘minderheidsmeisje’ op de universiteit van Amsterdam: ze stuit op gescheiden terminologie over enerzijds ‘wij’ de witte middenklasse door docenten en studenten, en anderzijds ‘zij’ de allochtonen, alsmede witte literatuur.
 4. “Max Pam is een ijsbeer die niet kan tellen”
  Sander schreef een stuk waarin hij de argumenten van Volkskrantcolumnist Max Pam over emancipatie van vrouwen deskundig en grandioos ontkracht.
 5. “Feminist in wording” 
  Ik interviewde beautyblogger Vera Camilla over o.a. online haat, het heersende schoonheidsideaal, competitie in de blogwereld en een taboe op geld verdienen als blogger. Conclusie: Vera is een feminist in wording.
 6. “H&M is geen feministisch bedrijf”
  Mark vond het nogal ironisch dat uitgerekend H&M als merk met een feminismetrui kwam. De productieverhoudingen achter H&M kleding zijn namelijk helemaal niet zo feministisch. “Westerse feministen moeten zich niet enkel druk maken om bestuursfuncties en gelijke salarissen, maar om alle globale structuren die vrouwen onderdrukt en in een ongelijke positie houdt.”
 7. “Het grote straatintimidatie onderzoek: dit is geen flirten”
  Iets waar Anne en ik erg trots op zijn: ons eigen onderzoekje naar straatintimidatie. Niet representatief, wel shoquerend. Een duidelijk signaal dat straatintimidatie anno 2016 nog leeft en aangepakt moet worden: 98% van de vrouwen die de enquête invulden, hebben te maken gehad met dit fenomeen.
 8. “De Bijbel als houvast”
  Ik interviewde SGPJ’er Janneline, over haar visie als gereformeerde christen op emancipatie en de vrouwenbeweging. Er bleek, ondanks haar duidelijke anti-feministische stellingname, ook zeker een grijs gebied te bestaan.
 9. “Genderongelijkheid is aan de orde van de dag in Nederland”
  Anne maakte een handig lijstje: hoezo is de Nederlandse vrouw nog niet ‘af’ en is het feminisme nog nodig eigenlijk in ons kikkerlandje?
 10. “Laten we het oneens zijn
  Gastblogger Anne (dus niet oprichter-Anne) schreef over de diversiteit binnen het feminisme. Een pleidooi voor uiteenlopende stellingnames: eigenlijk moeten we alle verschillende definities en meningsverschillen omarmen.

Op naar een nieuw jaar: vol met nog meer gepassioneerde gastblogs, diepgravende interviews en onderzoekjes. Mocht je zelf willen bijdragen: stuur ons een mailtje op info@stellingdames.nl!

1 Comments

 1. Pingback: #feministgoals | Stellingdames

Comments are closed.