Feministisch leesvoer

Elke week worden er onwijs veel artikelen gepubliceerd die iets van doen hebben met feminisme, diversiteit en andere zaken die we hier bij Stellingdames HQ ontzettend boeiend vinden. Een deel krijgen we ook door van mensen die Stellingdames lezen. Superleuk! Daarom: een lijstje met leuke artikels en media-aandacht over feminisme.

USAtoday: Facebook exec: “Let’s talk about my brains, not my babies”

Margaret Gould Stewart, manager bij Facebook, beschrijft in dit essay haar verbazing over hoe bij interviews met vrouwen in de tech-wereld eigenlijk alleen maar gevraagd wordt naar hoe ze baby’s, familie en werk kunnen combineren. Sterker nog: bij conferenties worden ze soms aan journalisten gekoppeld die helemaal niks van technologie weten en wordt er van deze vrouwen (met indrukwekkende CV’s) verwacht dat ze een halfuur over koken en stofzuigen gaan praten in plaats van hun dagelijkse bezigheden. Stewart schreef bij USAtoday een sterk essay over waarom we hier mee op moeten houden.

Foreign Policy: Where women are leading the peace

Een andere boeiende longread gaat over het aandeel vrouwen in vredesonderhandelingen. Dit aandeel is erg klein, terwijl onderzoek uitwijst dat het juist heel effectief is om vrouwen bij deze besprekingen te betrekken. Niet alleen omdat ze oorlogen heel anders kunnen ervaren dan mannen, maar ook om hun onderhandelingskwaliteiten. Vredesoverleg waar meer vrouwen bij betrokken zijn, zorgen voor duurzamere vredesverdragen die regio’s langer veilig houden.

Buzzfeed: I’m a woman, but I’m not a…

Een heel mooi filmpje over… vrouwen. In dit filmpje vertellen allerlei vrouwen over hoe ze niet beoordeeld kunnen worden op basis van standaard-generalisaties en opvattingen over hoe vrouwen zouden moeten zijn of zich moeten gedragen. Daarnaast maakte Buzzfeed deze week nóg een leuk filmpje over vrouwen die voor het eerst een menstruatiecup probeerden. Hup Buzzfeed!

Jalta: De Paus als Nobelprijs-kandidaat: vrouwenhaat wordt beloond

Deze week ging het gerucht dat Paus Franciscus genomineerd zou zijn voor een Nobelprijs voor de vrede. Ondanks dat hij deze niet heeft gewonnen, is dit stuk over waarom de Paus helemaal niet zo’n geschikte kandidaat is nog steeds relevant. Op Jalta redeneert Annabel Nanninga dat de hervormingen die de Paus heeft aangedragen voor de Katholieke kerk met name schone schijn zijn. Zolang vrouwen een achtergestelde positie blijven behouden en de kerk fobisch voor seks blijft, is een mogelijke Nobelprijs voor de Paus een farce.

i-D Vice: Instagram laat eindelijk weten waarom #freethenipple verboden is

Niet alleen blote borsten van vrouwen, maar ook mannenborsten met gephotoshopte vrouwentepels werden ironisch genoeg van Instagram verwijderd. Vrouwen die mannentepels op hun borsten plakten mochten hun foto’s laten staan. Verwarring alom, maar Instagram heeft eindelijk een verklaring gegeven over hoe het nu allemaal zit (spoiler: het is de schuld van Apple).

The Atlantic: A History of Violence (by Women in Music Videos)

Voor de popmuziek- en metaliefhebbers: een analyse van geweld in popmuziek. Videoclips worden steeds heftiger, en het commentaar hierop lijkt te veranderen van ‘Is dit wel goed voor onze kinderen?’ naar ‘Is dit wel feministisch?’ Die discussies zorgen er weer voor dat de videoclips enorm goed bekeken worden, wat de producers weer erg waarderen. Een interessant stuk vol met illustrerende voorbeelden.