Feminist in wording

Je herkent haar aan haar kenmerkende rode lippen, een brede grijns die vaak gevolgd wordt door een aanstekelijke schaterlach, en een paar zorgvuldig opgemaakte blauwgrijze ogen. Haar opgewekte karakter is niet te missen wanneer je een van haar filmpjes aanklikt en is vrijwel identiek aan hoe ze in het echt is. Wanneer je vrolijk met haar mee giechelt, zou je nooit verwachten dat beautyblogger Vera Lucker (23) jarenlang is gepest. Desondanks nam ze enkele jaren geleden de stap om een groot deel van haarzelf bloot te geven op haar persoonlijke blog en YouTube kanaal.

Ruim zeshonderd video’s en bijna tweehonderdduizend abonnees in totaal verder, bleek dat een juiste beslissing. “Ik kwam er laatst achter dat de persoon die eens op een verjaardagsfeestje mijn filmpjes had aangezet om me uit te lachen, zelf een blog is gestart. Ik wilde eigenlijk reageren met: hé joh, wat leuk dat je dit doet! Heel erg veel succes!”, vertelt Vera me met een brede glimlach. Die humoristische kijk is kenmerkend en zou zo maar eens de reden kunnen zijn dat haar publiek trouw haar filmpjes en website checkt.

IMG_0904

Het persoonlijke aan haar blog moet echter niet te ver doorschieten – het blijft een beautyblog. Maar niet alleen de niche in de markt behouden is reden voor Vera om op haar blog relatief weinig haar mening te uiten over zaken die niets met beauty te maken, ook haar grote publiek speelt hierin een rol. “Op mijn nieuwe blog, VERSUS A, is er een kleiner publiek, en daar kan ik dus ook wel meer fouten maken. Het is een stuk enger om persoonlijke content te plaatsen als je weet dat het een groter bereik zal hebben.”

Vetrolletje

Want een groot publiek betekent ook veel verschillende meningen. Die vaak grof van aard zijn. Toch vindt ze het belangrijk dat niet alles er altijd perfect uitziet. “Laatst postte ik een foto waarop het leek alsof ik een vetrolletje had, bij mijn buik. Het barstte los bij de reacties. Ik wil daar juist een verschil in zijn, maar ik kan me voorstellen dat iemand anders denkt: laat ik het maar weg photoshoppen.” Ook doet het haar regelmatig realiseren hoe snel de stemming kan omslaan. “Als ik alles goed doe, ben ik fantastisch. Als ik één ding doe wat niet bevalt, ben ik de slechtste persoon op aarde. Terwijl we allemaal fouten maken.” Haat op foto’s is voornamelijk gericht op haar lichaam. “Iedereen heeft wel schommelingen in bijvoorbeeld gewicht. Maar bij mij ligt alles onder een vergrootglas. Ik ben ook niet blind – ik zie ook wel wat er in de spiegel verandert. Maar als je dat elke dag te horen krijgt, van ontelbaar mensen, kan dat best raken.”

Schoonheidsideaal

Uiteindelijk heeft Vera, net zoals andere grote beautybloggers, een grote invloed op haar (jonge) publiek en is daarom ook een belangrijke actor wanneer het gaat over het heersende schoonheidsideaal in Nederland. Zo nam ze het eerder op voor dunnere vrouwen in een van haar columns. “Steeds meer steekt het, elke keer dat curvy en plussize vrouwen een vette duim omhoog krijgen, de Kim K booty als sexy bestempeld wordt en ik hoor dat er echt niéts aan is, aan die skinny bitches, bottenzakken en platte konten met cup A.”

Ondanks de grote druk om er altijd prachtig uit te zien, laat Vera zich ook vaker in haar filmpjes en op foto’s zien zonder make-up. Toch blijft het een passie. “Net zoals ik met mijn kleren uit wie ik ben, doe ik dat ook met make-up. Met make-up voel ik me meer mezelf. Het is ook een soort creatieve uitlating.” Experimenteren met make-up is in Nederland, en dus ook in het Arnhem waar Vera opgroeide en naar school ging, nog niet geheel gewoon. “Rond mijn zeventiende ging ik rode lippenstift dragen. Niemand deed dat, en ik kreeg ook wel eens verbaasde en rare reacties van bijvoorbeeld jongens op mijn school toentertijd. Het maakt me daarom zo blij als ik lezers ontmoet die het nu wel durven.” Vera’s vriend, Jeffrey, vindt make-up overigens wèl geweldig. “Hij houdt ook echt van heftige smokey eyes en opvallende lipkleuren. Maar ja, dat is onhandig, dan kan ik hem niet zoenen.” Het leven van een beautyfanaat gaat niet altijd over rozen.

outfit_thijs_verjaardag02

Competitie in beautyblogwereld

Over het algemeen is er in de beautywereld meer concurrentie tussen bloggers dan samenwerking, hetgeen Vera betreurt. “Dat ligt er vooral aan omdat je beschuldigt wordt dat je van iemand anders profiteert, als je samenwerkt. Uitzonderingen zijn er natuurlijk wel, maar er zijn ook veel conflicten in het verleden geweest, dat maakt het ingewikkeld. Daarom houd ik me liever afzijdig. Dat is heel jammer, we kunnen elkaar juist goed helpen.” Mannelijke YouTubers werken over het algemeen wel vaker samen. “Hoe dat precies komt, durf ik niet te zeggen. Misschien omdat wij iets meer het gevoel hebben we dat we ons moeten bewijzen, en dat we dus ook meer met elkaar moeten concurreren.”

Taboe op sponsoring 

Geld verdienen gaat vooral door middel van het plaatsen van advertorials en banners op haar blog. Ook worden soms artikels en filmpjes gesponsord. Het is een fulltime baan voor Vera, maar toch ligt er een groot taboe op die sponsoring. “Bij oude media gebeurt sponsoring vaak heel sneaky. Wij bloggers kiezen er vaak voor om er juist open over te zijn, dat vind ik zelf ook heel belangrijk. Dat wordt aan de ene kant gewaardeerd, maar aan de andere kant is het ontzettend wennen voor mensen en krijg ik er veel negatieve reacties over.” Het voelt dan ook oneerlijk wanneer bloggers of YouTubers niet aangeven dat ze gesponsord worden, en niet bestraft worden. “Dat is wel moeilijk, zeker omdat ik mijn best doe om het allemaal zo eerlijk en leuk te houden. Het enige wat ik dan kan denken is: justice will be served. Als het ooit aan het licht komt, vallen die mensen door de mand.” Vera merkt, mede door het taboe op sponsoring, dat men beautyblogging ondergeschikt ziet aan ander ondernemerschap. Maar dat maakt haar weinig uit. “Mensen zien het zakelijke aspect, het harde werk erachter, niet. Dat interesseert me niet zo. Dan denken ze maar dat ik de hele dag wat lipgloss zit te smeren.”

Hamvraag

“Ik zie mezelf als feminist in wording” is het antwoord dat ik krijg van Vera als ik haar vraag of zij zich met de term identificeert – een vraag die niet kan ontbreken op Stellingdames. “Het is wel iets dat ik nu heel erg volg, veel mensen om me heen zijn er ook mee bezig. Maar ik vind dat ik er nu nog te weinig over weet om het mezelf nu te noemen.” Mocht deze hardwerkende, lipgloss-smerende feminist in wording zich ooit nog volwaardig bij de beweging aansluiten, dan mogen we blij zijn met deze ambassadeur voor empowerment. “Ik ben blij met mijn lichaam, dat goed functioneert en doet wat het hoort te doen. Ook nu het iets meer pasta, strooikaas en Kinder chocolade met zich meedraagt dan ik eigenlijk zou willen. Ik hoop dat jij dat dat ook bent, want we zijn verdomme allemaal hartstikke mooi.” 

Na ons interview wierp Vera, voor haar nieuwe rubriek “In het make-up tasje van..” een blik op mijn (amateuristische) alledaagse make-up collectie. Hier vind je haar blogpost.