Feminist Crush Friday: Clarice Gargard

In de rubriek Feminist Crush Friday lichten we kort feministische rolmodellen uit die het verdienen om (nog meer) in de schijnwerpers te staan, en waar we stiekem een beetje verliefd op zijn.

We moeten het even hebben over Clarice Gargard (27). Deze heldin studeerde pas enkele jaren geleden af op Journalistiek en ging direct een glansrijke carrière tegemoet als publicist, presentator en journalist. Een aantal weken geleden was ze moderator bij de feministische Atria-meetup, waar ze de vragen van het enthousiaste publiek richting idool Chimamanda Ngozi Adichie in goede banen leidde. Inmiddels popt Clarice ook in mainstream media steeds vaker op: zo is ze al een aantal keer tafelvrouw geweest bij Pauw, De Nieuwe Maan en DWDD waar ze bijvoorbeeld het racistische gedrag van Giel Beelen perfect van weerwoord bood. 

ufbm1oyg

Need we say more? (Bron: Twitter)

Qua racisme, seksisme en homofobie, alle drie ongelijkheidsvormen die Clarice zelf meemaakt, slaat ze altijd de spijker op de kop via artikels of interviews. Zo sprak Het Parool met Clarice over de aankomende Gay Pride, waarbij ze aangaf: “Ik woon hier nu acht jaar en heb nooit het idee gehad dat Amsterdam extreem tolerant is. Dat denken we misschien, maar dat komt omdat we onszelf vergelijken met landen waar homoseksualiteit verboden is. Dan kom je er al snel goed vanaf.”

Voor de Roze Maand bij De Correspondent – waar specifieke aandacht besteed werd aan LHBTI-onderwerpen – wierp ze een andere blik op de stempel ‘lesbisch’: “Mati’s, in Nederland een term bekend van de straattaal, zijn vrouwen die met andere vrouwen intieme en seksuele relaties hebben, maar zich niet als lesbiennes identificeren. Ze zijn ‘mati’s’, ‘vrienden’ maar met benefits.” Op Joop.nl schrijft ze onder andere over hoe vrouwenseks meer dan een pleziertje is voor mannen, over wat het betekent om zwart te zijn in Nederland en waarom de term ‘blank’ voor witte mensen niet voldoet.

Ze noemt zichzelf op Twitter ‘Clareesi’ (Clarice + Khaleesi, de Game of Thrones benaming voor ‘koningin’) en daar kunnen we het eigenlijk niet mee oneens zijn. Lang leve de koningin.