Feest! Vrouwendienstplicht!

Minister Hennis-Plasschaert van Defensie heeft het plan opgesteld om de dienstplicht, die nu alleen voor mannen bestaat, ook voor vrouwen in te voeren. Hierdoor krijgen niet alleen mannen maar ook vrouwen die zeventien worden een brief waarin staat dat ze opgeroepen kunnen worden, en ze dus ingeschreven staan voor dienstplicht. Een stap in de goede richting.

Dit wetsvoorstel (dat nog goedgekeurd moet worden door de Tweede Kamer) betekent niet dat alle vrouwen meteen op een pantservoertuig moeten klimmen. Nederland kent een dienstplicht, maar geen opkomstplicht. In de brief die zeventienjarigen ontvangen, staat beschreven dat je in principe dienstplichtig bent, maar alleen opgeroepen zult worden als er oorlog uitbreekt. Voor alsnog gelukkig een hypothetische situatie. Maar waarom is dit nou een stap in de goede richting?

Feminisme (zoals wij het definiëren) betekent met name dat je gelijke behandeling wil ongeacht geslacht. Dat betekent vaak dat vrouwen (die historisch achtergesteld waren en dat vaak nog steeds zijn) de mogelijkheid moeten krijgen om hun plek in de maatschappij op te eisen. Soms zie je dat seksisme de andere kant op werkt, bijvoorbeeld in het eeuwenoude stigma dat de vrouw thuisblijft als de man ‘ter strijd trekt’. Dit soort stigma’s zie je nog steeds terug in onze huidige dienstplicht: mannen worden (bij opkomstplicht dus) opgeroepen en de vrouwen blijven thuis, waarschijnlijk met het idee dat er nog een wasje gedaan moet worden.

Op deze manier denken is niet meer van deze tijd: het is oneerlijk om er maar vanuit te gaan dat de mannelijke helft van de bevolking er wel op uit wil trekken om te vechten (en daarmee grote risico’s lopen) terwijl de vrouwelijke wederhelften in veilig gebied blijven. Het leger is tegenwoordig zo gemoderniseerd waardoor het argument dat vrouwen fysiek niet capabel genoeg zijn steeds minder relevant wordt. We vechten namelijk steeds minder met zwaarden, en steeds vaker met technologische middelen. Sterker nog, ik heb dat even gecheckt bij iemand met veel verstand van defensie:

Minister Hennis erkent dit zelf ook: met veranderende legertechnologie (die ook steeds meer kennis van hogeropgeleiden eist) is er op meer manieren ruimte voor vrouwen. Naast de symbolische waarde laat het dus ook zien dat vrouwen als capabel worden gezien voor het leger. Het is goed dat de (eerste vrouwelijke!) defensieminister van Nederland beseft dat de huidige criteria bij de dienstplicht ouderwets is, en we mensen voor de dienstplicht moeten selecteren op kwaliteit, niet op sekse. Mocht er dan ooit oorlog uitbreken, staan de beste mensen aan het front.

Volgende stap? Vrouwen bij het Korps Mariniers en de Onderzeedienst. Laten we die emancipatie gelijk doortrekken naar alle krijgsmachtsectoren.

1 Comments

  1. Pingback: “Mannen over vrouwen in het leger” | Stellingdames

Comments are closed.