Dit zijn de reacties van mannen op een campagne tegen geweld tegen vrouwen

Op 25 november – internationale dag tegen geweld tegen vrouwen – begon de campagne van Emancipator (organisatie voor mannen en emancipatie): “Daar mag je nooit voor kiezen”. In deze campagne verspreidt Emancipator cijfers over geweld tegen vrouwen, met name door middel van filmpjes waarin acteurs uitleggen hoe ze geweld tegen vrouwen hebben gebruikt. Een man die vertelt over hoe hij zijn vrouw thuis sloeg nadat “ze het uitlokte”, een man die vertelt over hoe zijn vrouw door hun huwelijkscontract verplicht is seks met hem te hebben en een man die vertelt over hoe in de kroeg een vrouw bij haar borsten grijpen geen aanranding is “want ik kocht een drankje voor haar”.

Geen ongewone  situaties: de helft van de Nederlandse vrouwen is slachtoffer van fysiek en/of seksueel geweld. Negen van de tien daders zijn man. Geweld tegen vrouwen is dus een mannenprobleem. Ook de maatschappelijke en fysieke ongelijkheid tussen mannen en vrouwen maakt geweld tegen vrouwen door mannen gendergerelateerd geweld. De campagne baseert de gebruikte cijfers op grootschalig internationaal onderzoek. 

Geweld tegen mannen (voornamelijk door andere mannen) komt natuurlijk ook voor en wordt nergens in deze campagne goed gepraat, maar de focus ligt er niet op. Net zoals bij de Black Lives Mattersbeweging in Amerika geldt: als maar één bepaald soort huis in de brand vliegt, ga je niet álle huizen blussen.

De verhalen en de cijfers (en het verzoek zich te verzetten tegen geweld) stuitten op ofwel weglacherij of weerstand bij (allerlei soorten!) mannen bij wie de filmpjes via Facebook-advertenties in hun timeline terecht kwamen. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende soort reacties. Dít is waarom geweld tegen vrouwen door mannen nog voorkomt.

Enkel de voornamen van de reageerders zijn afgebeeld, omdat het niet ons doel is om individuen te shamen – maar de cultuur (dus niet enkel bij niet-witte of islamitische mannen) die onder hun denkbeelden ligt te portretteren. 

 • Geweld tegen vrouwen? Lacheh!
  goals

  lacheh2lol
  reactie6

  grappig

  lol3
  lol5
  ehm3
  ehm6
  ehm7
  ehm9
  ehm10

  Het onderwerp leent zich blijkbaar perfect voor ludieke grapjes. Geweld, lol!

 • Schuld van feminisme/de islam/Sylvana Simons (?)

  schuldvan
  feminisering

  ehm
  schuld10
  satistiekfem

  De feministen en de islamisten zijn weer eens bezig met de wereld te verpesten.

 • Omgekeerd seksisme

  omgekeerdseksisme
  omgekeerd2
  omgekeerd3
  omgekeerd4
  omgekeerd5

  omgekeerd7
  omgekeerd8
  omgekeerd9
  omgekeerd10

  Wanneer je specifiek geweld tegen vrouwen door mannen aankaart, ben je een seksist.

 • Statistiek is ingewikkeld
  statistiek
  statistiek2

  statistiek3

  statistiek5

  statistiek6

statistiek7           Dit is niet hoe statistiek werkt.

 • Eigen schuld, dikke bult

  eigenschuldeigenschuld2
  eigenschuld3

  eigenschuld6

  eigenschuld4
  soo8

  Moeten die wijven het maar niet uitlokken.

Dit zijn de echte comments. Wil je ze zelf (verder) lezen? Ze zijn hier, hier, hier, hier, hier, hier en hier te vinden. Distantieer je je als man van deze comments? Volg dan mannen zoals Typhoon en Meester Bart en spreek je dan uit op www.daarmagjenooitvoorkiezen.nl.