De racistische en seksistische heksenjacht op Sylvana Simons

Het kost maar één zwarte vrouw die de nationale politiek ingaat en haar verklaring diezelfde avond op de nationale televisie om de aanwezigheid van diep gemanifesteerd seksisme en racisme in Nederland bloot te stellen. Sylvana Simons, presentatrice en sinds enkele jaren bevlogen antiracisme-activist, besloot zich enkele dagen geleden aan te sluiten bij de politieke partij DENK van PvdA-dissidenten Kuzu en Öztürk. De enorme hoeveelheid discriminerende bagger die zij hierna over zich heen kreeg bevestigt het belang van haar aanwezigheid in de politiek en haar strijd tegen racisme.

Nederlanderschap in ruil voor vrolijk lachen
Politiek inhoudelijk kan er veel kritiek worden gegeven op DENK, maar geheel verrassend is het níét dat Simons bij haar toetreding tot de politieke arena voor deze partij koos. Wat wel verrassend was, in ieder geval voor diegenen die geloven dat racisme en seksisme in Nederland geen issues meer zijn, was de onmiddellijke heksenjacht op Simons. Als gekleurde of zwarte voorvechter van de antiracismebeweging in Nederland mag je sowieso rekenen op een flinke mep ongezuiverd racisme, maar als je dan óók nog eens de politiek in wil en dat toelicht op de nationale televisie, blijkt de maat compleet vol te zijn.

Met een andere huidskleur dan wit dien je in ruil voor je Nederlanderschap compleet tevreden te zijn. Ben je dat niet, dan mag je je Nederlanderschap gelijk inleveren en vertrekken ‘naar waar je vandaan kwam’. Waar dat dan ook moge zijn. Eenzelfde mechanisme voltrekt zich overigens ook bij bijvoorbeeld de feminismebeweging. Als je een tevreden vrouw bent, is er niets aan de hand. Als je protesteert tegen seksisme en xenofobie, zoals de ‘feministen tegen Wilders’ krijg je van autochtone Nederlanders te horen dat er ‘een piemel in je moet’, oftewel: je mag verkracht worden. Op het moment dat je niet vrolijk wilt lachen en sociaalculturele ongelijkheid in Nederland wilt ontkennen, word je buiten de eigen groep geplaatst en uitgesloten. Just smile and wave.

 

Mengelmoes van seksisme en racisme
Op Twitter was de niet-inhoudelijke kritiek in te delen in twee categorieën die een mengelmoes van racisme en seksisme als reactie op Simons’ optreden aantoonden. Ten eerste: het Zwarte Piet-frame. Erg verrassend en origineel natuurlijk, om een zwarte vrouw die zich verzet tegen een racistisch stereotype júíst te benoemen met zo’n karikatuur. Ten tweede was er het frame van ‘de aandachtshoer’. Dit is een bekende portrettering van vrouwen in de media, zie bijvoorbeeld ook Halina Reijn en haar kwetsbare open houding op televisie over haar ongewenste kinderloosheid. Wil je als vrouw iets aankaarten in de media, dan doe je dat voor de aandacht. Wil je als zwarte vrouw iets aankaarten in de media, dan ben je niet alleen een aandachtshoer maar breng je ook gelijk de associatie met een racistisch stereotype mee en mag je terugkeren ‘naar je eigen land’.  Een verwijt dat witte vrouwen of mannen niet krijgen wanneer zij ontevredenheid uiten. Het is dezelfde voorwaardelijke tolerantie die ik hier en hier beschreef.

“Met een niet-witte huidskleur dien je in ruil voor je Nederlanderschap compleet tevreden te zijn”

Niet alleen op Twitter voltrok zich dit. De boze witte mannen columnkliek dook natuurlijk ook gelijk de ophef in. Jan Dijkgraaf noemde Sylvana een “nog altijd getormenteerde achterachterachterachterkleindochter van een slaaf” en vervolgens: “Sylvana Simons is een uitgenaste poseur met een dubieus businessmodel”. Marcel van Roosmalen vond Simons “grappig” en schreef: “Bij Sylvana Simons weet ik nooit of het de top of de bodem van het Surinaamse cabaret is die ons een spiegel voorhoudt.” Theodor Holman: “Ze snaterde liflafjes van domheid.”

En dan de kers op de taart: racistisch Nederland bedacht de optie van een lekker ludiek Facebook-evenement. Met de titel “DE Sylvana Simons Uitzwaaidag!” [update: deze is inmiddels verwijderd maar er is een nieuwe voor in de plaats gekomen], datum 6 december, locatie “De Zak van Sinterklaas” en de beschrijving “Hop hop…..zwarte piet erin, Silvana eruit! Lekker met z’n allen er zeker van zijn dat ze weg gaat” is de boodschap duidelijk. Met momenteel zo’n 20 000 geïnteresseerden en aanwezigen is de hoeveelheid van de achterban ook pijnlijk helder.

Nederlanders van kleur het land uitjagen: échte Hollandse waarden
Op het landelijke VVD-congres dit weekend gaf onze premier Mark Rutte een speech. “Wij verwachten nu van mensen dat zij snappen, respecteren, realiseren wat onze [Nederlandse] waarden zijn. De gelijkheid van man en vrouw, van homo en hetero [waar zijn biseksuelen Mark?], van blank en zwart.” Op een dag zoals deze, waar duizenden Nederlanders een andere Nederlander van kleur het land uit willen jagen, haar karakteriseren als een racistisch stereotype en betitelen als aandachtshoer lijken die woorden haast tragikomisch.