‘Chocolate princess’: als gekleurde vrouw op Tinder

Zoë (de Sanders) is in 1997 in Amsterdam geboren. Tegenwoordig studeert zij Gezondheidswetenschappen aan de Erasmus Universiteit. Vandaag schrijft ze over haar ervaringen als zwarte vrouw op Tinder. 

Vandaag de dag heeft ongeveer een op de acht inwoners van Nederland een niet-westerse achtergrond. Zij zijn dan ook geen uitzondering in het gebruik van apps als Tinder. Hun ervaringen met deze apps zijn vaak echter anders dan die van een gemiddeld wit persoon.

Ik kan uit eigen ervaring spreken. Om een beter beeld over mezelf te geven: ik ben een gekleurde Nederlander, geboren te Amsterdam. Ouders met roots uit Suriname, Indonesië en ons geliefde kikkerlandje zelf. Ondanks het feit dat ik veelal witte vrienden en een deels witte familie heb, ben ik mij nooit erg bewust geweest van mijn huidskleur. Een van de weinige keren dat ik dat wel ben geweest, was toen ik gebruik maakte van Tinder.

Digitale vleeskleuring
Kort door de bocht gedacht, kun je bij Tinder inderdaad van een vleeskeuring spreken. Op basis van foto’s bepaalt men of een persoon een potentiële match is óf juist niet. Als persoon word je dus op één bepalende factor, namelijk uiterlijk, beoordeeld. An sich geen probleem, aangezien uiterlijk wel degelijk een rol speelt in lust en/of liefde.

Voor gekleurde mensen kan dit toch net iets anders liggen. Een van de eerste kenmerken die namelijk opvalt op een foto is iemands huidskleur of misschien zelfs afkomst. Dit hoeft niet per se negatief te zijn, maar er kunnen hierdoor wel vooroordelen te pas komen aan het swipen. Deze vooroordelen kunnen vervolgens van invloed zijn op iemands swipegedrag. Zo heb ik, als zwarte vrouw, ook kunnen ervaren hoe het is om ‘slachtoffer’ (even in de slachtofferrol duiken, sorry not sorry) te zijn van bepaalde vooroordelen tijdens internetdaten.

Exotische paradijsvogel
In mijn periode van hevig tinderen had ik aan matches zeker geen tekort. Op een gegeven moment viel het mij echter op dat een groot aantal mannen mij naar de ‘goede’ kant op had geswipet, op basis van de (voor)oordelen die zij hadden over de zwarte vrouw. Hoe vaak ik wel niet heb moeten aanhoren hoe exotisch ik er uitzie, alsof ik een of andere uitstervende paradijsvogel ben.

De ene chat was sneller voorbij dan de andere. Als jongens een chat begonnen met iets in de trant van ‘Hi, chocolate princess’, crepeerde ik achter mijn schermpje en wist ik niet hoe snel ik de persoon moest unmatchen. Achteraf gezien had ik deze jongemannen misschien moeten wijzen op hun aparte manier van een gesprek starten, but forgive me, ik was achttien en in paniek.

“Alsof ik een of andere uitstervende paradijsvogel ben”

Een gradatie erger waren de mannen die mij matchten omdat ze nog nooit seks hadden gehad met een zwarte vrouw en daar wel benieuwd naar waren. Zelf ben ik niet op de hoogte van het feit dat mijn inwendige anatomie erg veel verschilt met die van een witte vrouw, maar deze mannen klaarblijkelijk wel. Side note: zwarte vrouwen zijn óók niet per definitie pittig en beesten in bed.

Zwart, vrouw en slim
Na deze beschreven ervaringen is het bijna niet te geloven, maar er zaten ook (op het eerste gezicht) normale gesprekken tussen. Na een tijdje leuk chatten, voelde ik mij meer op mijn gemak in zo’n gesprek. Als matches dan het verschil tussen -d/-dt/-t nog niet bleken te kennen, schoot ik ze met liefde te hulp. Na mijn interessante uiteenzettingen over de Nederlandse grammatica, verwachtte ik hooguit een bedankje, maar dat kreeg ik helaas niet altijd. In plaats daarvan wilden sommige matches mij laten weten hoe knap het wel niet was dat ík zo goed Nederlands kan. “Haha, je kunt zelfs nog beter Nederlands dan mij” (lees: dan mij).

Het waren vooral mijn intelligentie en opleidingsniveau waar veel mannen versteld van stonden. Ze waren dan ook vaak verbaasd over het feit dat ik een wetenschappelijke opleiding volg, alsof een donkere huidskleur a one-way ticket is naar het mbo (no offense!).

Door Tinder ben ik erachter gekomen dat ik op basis van enkele foto’s over kan komen als een laagopgeleid, agressief, chocoladeprinsesje. Het grootste probleem is dat jongens die daadwerkelijk een soortgelijk beeld hebben, zich vaak van geen kwaad bewust zijn. Zij zullen mogelijk niet inzien ‘racistische’ trekjes te vertonen. Zij denken tenslotte júíst open-minded te zijn door zo’n ‘exoot’ te matchen. De vooroordelen van deze jonge mannen hebben zich over een lange periode ontwikkeld, dus men komt er niet zomaar vanaf.

Als tip wil ik dan ook meegeven je in ieder geval bewust te zijn van de aanwezigheid van deze vooroordelen en jezelf hierin te corrigeren. Dan kom je al een stuk verder. Zwarte vrouwen zijn namelijk geen sensuele, exotische en laagopgeleide paradijsvogels.