Short Share: praten met een online creep

“Aren’t you going to say hi?” is de zin die meteen verschijnt zodra je de website opent. Voordat je begint met praten, daagt “de man” aan de andere kant van de lijn je al uit. Zodra je reageert worden verschillende vragen en opmerkingen op je afgevuurd. Hoe langer je met dbot praat, hoe nieuwsgieriger, griezeliger en lomper hij wordt.

Schermafbeelding 2015-11-17 om 11.13.27

Geen zorgen verder: dbot is maar een botje, het zijn automatisch gegenereerde zinnen, bedoeld om aan te tonen hoe online sociaal contact tussen mannen en vrouwen maar al te vaak is. Voor vrouwen is deze website wellicht een ‘feest’ van herkenning, terwijl voor mannen het waarschijnlijk een vreemde gewaarwording is: hoe vaak zullen zij gevraagd zijn of ze ook boxershorts in hun favoriete kleur hebben?

Schermafbeelding 2015-11-17 om 10.57.09

Naast dat het vermakelijk is om met dit botje te praten, kaart het ook wel een serieuze zaak aan. Veel vrouwen hebben te maken met online engerds, zo veel dat er zelfs redditboards zijn gewijd aan de literaire hoogstandjes die deze heren produceren om de vrouwtjes te paaien. De “feministische” datingapp Bumble is mede hierom ook opgericht: bij deze app moet de vrouw het gesprek beginnen na een match, anders verdwijnt de match na 24 uur. Geen rare of agressieve openingszinnen, dus. Door dbot is deze ervaring niet alleen te beleven door vrouwen, maar ook door mannen. Gelukkig is het weer uit te zetten met één klik op een kruisje.

Voor een feest der herkenning of plaatsvervangende schaamte bezoek je dbot hier