Anticonceptie-ervaring: de implanon (II)

Als je een anticonceptiemethode gaat kiezen, kan je op internet veel medische informatie vinden over bijwerkingen, zwangerschapspercentages en of (en welke) hormonen er in een methode voorkomen. Dit zegt echter niet alles: hoe iemand een methode ervaart is een heel ander verhaal. Daarom volgt de komende weken op Stellingdames een serie van artikels van vrouwen die over hun anticonceptiemethode vertellen. Vandaag schrijft Emma* (20) over haar ervaring met de implanon.

*Dit is een pseudoniem wegens haar medisch gerelateerde studie

Waarom een implanon?
Een tijdje heb ik helemaal geen anticonceptie meer gebruikt (bij geheelonthouding), omdat ik pilmoe was na een paar jaar de anticonceptiepil te hebben geslikt. Ik nam de pil al heel lang in, terwijl ik op dat moment geen zwangerschapspreventie nodig had. Toen mijn periode van geheelonthouding ophield maakte ik ongeveer een jaar geleden de keuze voor de implanon: een hormoonstaafje in mijn linker bovenarm.

Hoe werkt een implanon?
Een implanon is een hormoonstaafje dat het hormoon progesteron afgeeft als het in je lichaam zit (en dus geen oestrogenen, waardoor het ook geschikt is voor bijvoorbeeld vrouwen met een hoog tromboserisico). Dit hormoon wordt geleidelijk afgegeven, waardoor er geen hormoonpieken (en dalen) zijn in je lichaam. Progesteron zorgt ervoor dat er geen eicel vrijkomt in je menstruatiecyclus en maakt een slijmprop in de baarmoederhals waardoor spermacellen moeilijk in de baarmoeder kunnen komen. De implanon werkt drie jaar (dus drie jaar zonder zwangerschapszorgen zonder ergens aan te denken).

Hoe wordt de implanon geplaatst?
De implanon kan je laten inbrengen door de huisarts of de gynaecoloog. Ik zelf heb een huisarts die zeer ervaren is met het plaatsen van de implanon, dus ik heb het bij hem laten doen. Eerst wordt gezocht naar de juiste plek om hem te zetten (als het ware in het kuiltje tussen je biceps en triceps), dan wordt er met een spuit verdoving gezet, waarna met een technisch apparaatje de implanon als het ware in je arm geschoven wordt. Als hij daar zit kan hij dus drie jaar blijven zitten voor hij met een klein sneetje er weer uitgesneden wordt.

Deed het pijn?
Ook ik ga niet liegen. Het was pijnlijk: bij mij werd toevallig de verdoving niet helemaal goed geprikt. Een vriendin van mij had naast het vervelende prikje van de verdoving (niet anders dan een vaccinatieprik) geen last van het plaatsen zelf, ik voelde dit helaas wel. Een blauwe plek was bij mij ook het gevolg, maar verder was het best te doen.

En dan?
Meteen als de implanon gezet is kun je hem voelen in je arm. De huisarts controleerde of hij goed zal (gelukkig wel!) en verder is het de bedoeling dat ik zelf af en toe voel of hij nog zit waar hij geplaatst is (héél soms gaat een implanon door je lichaam zweven als hij niet goed door je lichaam op een plek wordt gehouden). Het voelt best grappig om zo’n staafje in je arm te voelen en het is ook een fijne bevestiging! Verder voel je gelukkig niets vervelends als iemand anders per ongeluk het staafje aanraakt of als je een flinke klap tegen je arm krijgt.

Menstruatie en de implanon
Dit is het grote nadeel van de implanon wat mij betreft: ongesteldheid. Iedereen reageert qua menstruatiepatroon anders op de implanon: ongeveer 20% van de vrouwen heeft helemaal geen menstruatie meer, ruim 30% minder bloedverlies bij haar menstruatie of is minder vaak ongesteld, bij 30% blijven de menstruaties hetzelfde en zo’n 20% heeft meer bloedverlies of meer menstruaties. Ikzelf heb eigenlijk geen menstruatie meer sinds het plaatsen van de implanon, maar ik heb wel een keer in de 2-3 weken last van ‘spotting’ (een beetje bloedverlies, niet te vergelijken met een menstruatie). Uiteraard komt dit altijd als ik net een weekendje weg ga of in de trein zit en het is dus af en toe zwaar irritant.

Bijwerkingen
Naast de ‘spotting’ waar ik last van heb, heb ik totaal geen bijwerkingen gehad van de implanon.

Aanrader?
Ja, ik zou de implanon aanraden. Vooral omdat het een ontzettend veilige anticonceptiemethode is die redelijk makkelijk te plaatsen is en omdat ik veel ‘succesverhalen’ hoor van mijn vriendinnen die niet meer ongesteld zijn of veel minder. Als je voor de implanon kiest: hou er dan rekening mee dat je net als ik last krijgt van storend bloedverlies. Als je dit risico kan tolereren, denk ik dat er genoeg voordelen zijn om voor de implanon te kiezen.