Anticonceptie-ervaring: condooms zijn leuk!

Als je een anticonceptiemethode gaat kiezen, kan je op internet veel medische informatie vinden over bijwerkingen, zwangerschapspercentages en of (en welke) hormonen er in een methode voorkomen. Dit zegt echter niet alles: hoe iemand een methode ervaart is een heel ander verhaal. Daarom op Stellingdames een serie waarbij vrouwen die over hun anticonceptiemethode vertellen. Vandaag schrijft Therese* (27) over waarom condooms voor haar de ideale anticonceptie-methode zijn.

*Dit is een pseudoniem

Avontuurlijk stokstaartje
Soms betrap ik mezelf erop dat mijn denken niet mannelijk of vrouwelijk, maar typisch stokstaart is. Een stokstaartje vindt het oversteken van een weg maar spannend en leuk, want wat voor hobbels en kuiltjes kom je nu weer tegen? Om het nog niet eens over de kans op lekkernijen te hebben! Tegelijk beperkt het alerte pluizige diertje het liefst de risico’s om opgevreten of platgereden te worden. Dus wat doe je om die hobbelige weg te begaan? Je werkt samen en past je gedrag op de omstandigheden aan.

Zo gaat het ook met seks. Dat is leuk en spannend, maar heeft verschillende omstandigheden. Piemels tref je in allerlei formaten: groot, klein en soms gewoon gemiddeld. Allemaal prima, net als duizend-en-een vagina-vormen. Toch is mijn ervaring dat enkele piemel-bezitters alleen het Durex-formaat proberen, zich een paarse piemel wurmen en daarna denken dat condooms oncomfortabel zijn. Nemen we het risico op geslachtsziekten of zwangerschap vervolgens op de koop toe? Een alert stokstaartje doet dit niet: die gaat kijken wat wél werkt.

Seks doe je samen. Ik vertelde verschillende heren tot hun verbazing dat er meerdere condoom-formaten bestaan. ‘Wow, bestaan die wel voor mijn *superfantastischfabelachtige* lul?’. Jawel! Waar je biologieles meestal ophoudt, kom je met wat googelen uit op glibberende, grote, geribbelde of goedkope condooms.  Zowel bij de drogist, apotheek of supermarkt vind je ze, maar je kunt ze uiteraard ook makkelijk anoniem bestellen. Met dank aan mijn huidige vriend en zijn voorgangers bespreek ik een paar latex-condooms.

Wat is er nu zo leuk aan condooms?
Naast het feit dat condooms overal zonder recept verkrijgbaar zijn, is het een voorbehoedsmiddel om samen te doen. Waar ik soms hoor dat ze zo’n onderbreking van het vrijen zijn, vind ik ze juist een van de hoogtepuntjes, want je gaat immers 100% zeker seks hebben, dus jeeeej! Meestal maakt mijn vriend – als zijn penis helemaal stijf is (en dat gaat best snel, woehoe!) – rustig de verpakking open, wipt met de zijkanten het condoom uit de verpakking en blaast voorzichtig tegen het condoom om de afrolkant te vinden. Daarna plaatst hij het condoom met twee paar vingers over de eikel, terwijl ik (mijn beurt!) het condoomtopje tussen duim en wijsvinger vasthoud. Pas trouwens op met de nagels. Voor de mini-test houden we dit procédé gewoon aan, omdat je condooms natuurlijk ook zelfstandig kunt aantrekken, maar ik ben nu eenmaal een seksueel actieve dame die graag de ‘topjes’ in handen heeft.

Een wirwar van soorten en smaken
Omdat er zo veel varianten en merken bestaan, heb ik gekozen voor de makkelijkst verkrijgbare exemplaren bij drogist, supermarkt en anonieme websites. We probeerden condooms van Durex, MySize en Mondos (Lidl-merk). Durex en MySize waren met ongeveer 0,90 cent per stuk de duurste, terwijl Lidl voor 0,30 cent per stuk een voordelig alternatief biedt en je het doosje gewoon tussen je boodschapjes kunt wegmoffelen als je condooms kopen genânt vindt. Wel heeft Lidl (gevoelsmatig) minder glijmiddel en met 52 mm nominale breedte een wat smallere pasvorm. Voor Durex en MySize ligt dit namelijk op 54 en 53 mm (meer info over het vinden van jouw juiste condoommaat vind je hier). Mijn vriend valt het gelijk op dat het Mondos-formaat na de daad minder makkelijk afglijdt, doordat het geheel iets strakker zit, dus voor het sigaret-na-de-seks-moment is dit best een goede. Vriendlief komt bij alle condooms in de test tot de conclusie dat ‘elk nadeel zijn voordeel’ heeft, omdat hij door het condoom weliswaar minder wrijving voelt, maar de seks uiteindelijk wel langer volhoudt, wat mij langer genot biedt.

Nu gaat het mij als stokstaartje-denker niet alleen om de seks, maar kijk ik ook naar de omstandigheden. Zo heb ik met het Duitse merk MySize goede ervaringen, omdat hun pasvormen (tussen 47-69 mm) altijd goed gleden. Verder ruikt het MySize-condoom niet al te gymschoenachtig en doet het qua uitstraling en verpakking zeker niet onder voor het beter gepromote Durex. Opvallend is wel dat Durex een speciale pasvorm schijnt te hebben, waardoor het zaadreservoir ruimer is. Omdat binnen de EU alle goedgekeurde condooms standaard 18 liter vloeistof aankunnen, lijkt dit me technisch overbodig maar toch een mentale geruststelling. Tenslotte vond ik het ribbeltjescondoom van Durex interessant, maar waar mijn vriend er wederom (snurk!) niet zo veel van merkt, voelt het voor mij als een zachte scrub. Ik vraag mij af of er bijkomende voordelen zijn zoals een extra zachte vagina. In plaats van opgewonden raak ik door die gedachte ontzettend melig, dus sorry vriend, ik was je niet aan het uitlachen, maar die ribbeltjes zijn het voor mij niet. Stukje persoonlijke voorkeur.

Conclusie
Jarenlang gebruikte ik de pil, eventueel in combinatie met condooms, maar uit nieuwsgierigheid kijk ik momenteel hoe mijn cyclus zonder hormonen op gang komt. In combinatie met het condoom bevalt dit goed. Zeker omdat ik veilig kan vrijen wanneer ik er lichamelijk het meeste zin in heb, dus rond de eisprong, waardoor mijn oorspronkelijke ‘libido van een slapende stokstaart’ is verdwenen. Er bestaat 2-5% kans op zwangerschap maar aangezien dit met name door foutief gebruik komt, letten we allebei op slordigheden. Zo kan je je bijvoorbeeld wel eens vergissen in de afrolkant wanneer je een condoom direct op de penis plaatst. Daardoor bestaat er aan de buitenkant (dus ‘mijn kant’) kans op voorvocht, wat niet zo soa-proof is. Dankzij oplettendheid en verschillende pasvormen maakte ik gelukkig nooit een gescheurd condoom mee. Wel ligt in mijn medicijnkastje standaard een morning-afterpil voor het geval dat. Condooms blijven al met al een heel toegankelijk en hormoonvrij middel, die onder verschillende omstandigheden (bijv. met de pil, tegen SOA’s) zijn te combineren. Met het oog op mijn oplettende aard in combinatie met mijn huidige wensenlijstje, ofwel mijn cyclus verkennen en vrijen wanneer ik zin heb, passen condooms dus prima bij mij.