Anti Melania Trump: waar feminisme?

Ananda Hegeman (21) studeert Taal en communicatie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt daarnaast als modejournalist. Juist door haar grote liefde voor mode realiseerde ze zich al op jonge leeftijd dat gender een sociale constructie is en begon ze zich te interesseren in het feminisme.

Ik denk – nee, ik weet zeker dat ik niet de enige ben die de Obama’s vreselijk mist. Het inreisverbod, de ‘alternatieve feiten’, de chaos in Washington; ik mis gewoon de tijden dat niet elk journaal begon met wat Trump nou weer heeft gedaan of getweet. Daarnaast verzacht het schrijnende contrast tussen Melania en Michelle de pijn zeker niet.

De laatste tijd is me echter opgevallen dat veel feministen niet weten hoe ze moeten omgaan met Melania. Natuurlijk is het erg jammer dat ze zich als First Lady niet uitspreekt tegen de seksistische uitingen van haar man, maar om haar nou te slutshamen gaat juist tegen de feministische principes in.

Melania heeft best wel wat bereikt in haar leven. Ze heeft een succesvolle modellencarrière achter de rug, spreekt vijf talen en is nu de baas van haar eigen sieradenlijn (onafhankelijk van Trump’s imperium). Het feit dat ze getrouwd is met een buitengewoon racistische en seksistische man – die nu onvoorzien de president van de Verenigde Staten is –  geeft veel mensen blijkbaar een vrijkaart om haar tegen te werken. Het verdedigen van Melania betekent echter niet dat je Donald of waar hij voor staat verdedigt.

“Als het zo doorgaat zal Trump de komende vier jaar niet de enige zijn die schade toebrengt aan het feministische erfgoed”

Toen ik bijvoorbeeld een tijdje geleden naaktfoto’s van een jongere Melania op het internet en in de media zag verschijnen verwachtte ik een tirade van feministische websites en blogs om haar te verdedigen dat ze zeker zelf wel mag weten wat zij met haar lichaam doet. Maar, niks. Ook toen Gigi Hadid dacht dat het grappig was om Melania’s accent belachelijk te maken tijdens de American Music Awards verwachtte ik een reactie. Wederom, niks. Pas na klachten van Trump aanhangers heeft Gigi haar excuses aangeboden.

Op dit moment wordt ze dus als het ware gepest terwijl een groep die staat voor een betere behandeling van haar eigen geslacht de andere kant opkijkt, wat me niet de bedoeling lijkt. Als het zo doorgaat zal Trump de komende vier jaar niet de enige zijn die schade toebrengt aan het feministische erfgoed.

Ik was dan ook blij verrast toen Emily Ratajkwoski tijdens de New York Fashion Week een New York Times journalist die Melania omschreef als ‘hoer’ flink op z’n plaats zette. ‘Whatever your politics it’s crucial to call this out for what it is: slut shaming. I don’t care about her nudes or sexual history and no one should. Gender specific attacks are disgusting sexist bullshit’ tweette het model. En zo is het maar net, Emily.