In de zomer van 2015 sloten wij, twee beruchte twitterfeministen, een pact om beeldvorming omtrent feminisme te verbeteren en een fris nieuw online platform te stichten. Wie zijn wij en waar zijn we mee bezig?

Anne (l) en Justine (r) — Foto’s Elvira M. Th. Visser

Justine (20) – Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam
Afkomstig uit het diepe Zuiden maar heeft een defectieve zachte G wegens Hollandsche ouders. Op de middelbare school werd ze door docenten in vergaderingen betiteld als “Meisje dat de wereld wil verbeteren”, al had ze liever dat het “Meisje dat de wereld gaat verbeteren” was. Blogde drie jaar lang voor Scholieren.com, schreef daarna twee jaar lang columns voor Dagblad de Limburger, en was adjunct-hoofdredacteur bij studentenblad Medium Magazine. Begon haar feministische radicalisering rond haar vijftiende levensjaar via het internet en is nu onafscheidelijk verbonden aan de beweging.

Anne (22) – Bestuurskunde aan de Erasmusuniversiteit te Rotterdam
Woont in Rotterdam waar ze boos leerde doen tegen onbekende mensen en probeert daarnaast zichzelf nog Italiaans te leren spreken omdat het cool is. Tweet en denkt te veel. Leest en schrijft graag stukjes over digitale media, gender- emancipatie- en diversiteitsvraagstukken. Haar feministische identificering begon lang geleden door na thuiskomst uit de kleuterklas tegen haar (huis)vader heel verbaasd ‘Er zijn ook mama’s die thuisblijven!’ te roepen. Sindsdien was het proces onomkeerbaar.

Stellingname + vrouw zijn
= stellingdames

Waarom Stellingdames.nl?
Voor jonge vrouwen vanuit speels perspectief zijn er bladen zoals de Cosmopolitan, waar vragen zoals “Ben ik zwanger na in het zwembad gezoend te hebben?” naast een stappenplan voor orgasmes en make-up looks binnen vijf minuten worden gepubliceerd. Niets mis mee, maar als je iets meer nuance of een maatschappijkritisch geluid wil lezen kom je al snel bij de Opzij of de Vrij Nederland terecht. Minder toegankelijk voor een jong publiek, en niet alles is online beschikbaar. Soms hoef je niet alleen maar kommer en kwel te lezen over de vijftien leukste pumps van het najaar dan wel een stuk over het patriarchaat van paraplu’s. Daarom besloten wij zelf maar een fris nieuw feministisch platform te lanceren.

Ons doel is om leesbare stukken te produceren met een kritische en intersectioneel feministische ondertoon. We willen graag duidelijk maken hoe seksisme op zowel macro- als microniveau werkt, veelal in combinatie met andere ongelijkheidsvormen zoals racisme en homofobie. En dan op zo’n manier dat het leuk is om te lezen en je aan het einde van een stuk hopelijk denkt: ‘Hey, zo gek is dat feminisme ook weer niet!’

Waarom zijn wij feministen?
Justine:

J15“Feminisme anno 2016 betekent voor mij de kruispunten tussen verschillende ongelijkheden zoals seksisme, racisme en homofobie erkennen en aanstippen. Het betekent dat je jezelf, je omgeving en de maatschappij keer op keer pijnlijk in de spiegel inspecteert en betrapt op vanzelfsprekende achterliggende scheve verhoudingen. Het betekent verder kijken dan je neus lang is, durven in te zien dat Nederland op sociaalcultureel vlak bij lange na niet perfect is. Het betekent ongemakkelijke gesprekken met vrienden en familie die hun gedrag niet willen erkennen en aanpassen. Het betekent vermoeiende discussies maar ook energie-opwekkend en inspirerend activisme. Meer diversiteit, meer bewustwording over ongelijkheid, meer kritiek, meer actie. Daar sta ik voor als medehoofdredacteur van dit platform.”

Anne:

“Ik weet nog dat mijn opa mij een keer 2 (2)uitlegde wat iemand was die ‘seksistisch’ is. Want dat betekende dus niet dat iemand continu vieze praatjes verspreidde, maar dat iemand dacht dat vrouwen wezenlijk andere dingen moesten doen dan mannen. In mijn kinderlijke onschuld dacht ik ‘Hè? Hoezo zou je dat nou weer denken?’ maar gaandeweg kwam ik er achter dat hoe wij nadenken over mannen en vrouwen nog steeds eigenlijk heel onduidelijk is. Aan de ene kant vinden we mannen en vrouwen gelijk en is de emancipatie voltooid, aan de andere kant zijn er dingen die we als samenleving duidelijk heel ingewikkeld vinden, zoals mannen in rokjes, transgenders of vrouwen die meer verdienen dan hun man of vriend. Het spanningsveld tussen gelijkheid, acceptatie en normen staat niet zozeer onder druk, als wel dat het continu in beweging is. Daar over nadenken en meningen over vormen is ontzettend boeiend.”

En ik?
Jij kan lezen, reageren, of een keer een gastblog insturen.

Ik heb een vraag/idee!
Dat is leuk! Die kan je naar ons tweeten of mailen naar info@stellingdames.nl.

Ik HAAT feminisme en nu wil ik jullie DDOSsen/bedreigen/uitschelden!
Komt wel goed, schatje.

[fbcomments]